Komt er een crash aan?

De wereldwijde aandelenbeurzen zijn dan misschien een klein beetje teruggezakt, over het algemeen blijven ze erg hoog en daarom ook duur noteren.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of de olievoorraden zullen blijven stijgen en de prijzen bijgevolg zullen blijven dalen, ondanks de gezamenlijke inspanningen van de OPEC. Indien de prijzen blijven dalen, dan is het niet uit te sluiten dat de markten over de hele wereld zwakker zullen blijven.

In dat opzicht is het erg opvallend dat er blijkbaar een mysterieuze belegger actief is op de markt die behoorlijk bearish is voor de komende maanden. Op dinsdag van vorige week kocht een onbekende belegger namelijk 3,8 miljoen USD aan VIX callopties. De VIX is ter herinnering de index die de impliciete volatiliteit aangeeft op de markten. De grote transactie, goed voor 74.300 contracten, leidde ertoe dat iedereen zich afvroeg wie deze mysterieuze belegger dan wel kon zijn.

Dat is logisch, want deze trade gaat volledig in tegen de conventionele posities op Wall Street. De trade zal alleen iets opbrengen indien er een sterke daling is van de activaprijzen.

Je moet dus eigenlijk een enorme daling of zelfs crash zien van de aandelenmarkten tussen vandaag en het midden van augustus, wanneer de opties aflopen. Anders zullen de opties namelijk out of the money aflopen en volledig waardeloos zijn. Dat geldt dan natuurlijk ook voor de 3,8 miljoen dollar die werden geïnvesteerd!

Door de grote omvang van deze trade, vragen veel beleggers zich af of de mysterieuze koper van volatiliteit iets weet wat andere mensen niet weten. Desalniettemin, indien er een grote stijging is van de volatiliteit en de VIX als gevolg van een onverwachte daling van de markten, dan zal goud uiteraard evenveel daarvan profiteren als de opties, misschien zelfs nog meer.

Goud heeft echter niet het nadeel dat het waardeloos afloopt wanneer je visies niet uitkomen. Goud behoudt altijd een waarde. Het is een intrinsiek waardevol edelmetaal met een geschiedenis van 5000 jaar, en hetzelfde geldt (in iets mindere mate) voor zilver. Slimme beleggers trekken hieruit de juiste conclusies en nemen een mooie allocatie goud en zilver op in hun portefeuilles.

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]