LPMC zet deuren open voor nieuwe leden

De vijf banken die de markt voor de afwikkeling van de goudhandel in Londen reguleren, maken het voor nieuwe leden gemakkelijker om zich bij hun clearinginstelling aan te sluiten.

HSBC, JPMorgan, Scotiabank, UBS en ICBC Standard hebben volgens informatie van de UK Companies House eind vorig jaar de London Precious Metals Clearing (LPMC) geherstructureerd.

In december bleken de vijf banken gezamenlijk gemiddeld per dag liefst 33,8 miljard dollar aan goudtransacties te hebben goedgekeurd. Dit betekent dat het volume van de door deze vijf banken verwerkte transacties neerkomt op 6,8 biljoen dollar per jaar.

Ruth Crowell, CEO van The London Bullion Market Association, gaf aan dat de herstructurering van de LMPC toe te schrijven was aan veranderingen in het bedrijfs- en regelgevingsklimaat.

Crowell: “The reform of the LPMC was designed to improve transparency, access to join and the corporate governance of the LPMC, as well as to provide additional safeguards to the market in the form of revised rules incorporating the latest anti-bribery and corruption provisions”

De London Bullion Market Association (LBMA), het concentratiepunt voor de mondiale handel in goud en zilver, is in januari 2017 overeengekomen om administratieve en uitvoerende diensten te verlenen aan het clearingbedrijf, waaronder boekhouding, juridische zaken, financiën en mediarelaties.

Een van de voordelen van die nieuwe structuur is het toegankelijker maken van de LPMC voor nieuwe leden en het verduidelijken van de toetredingsvoorwaarden, aldus Crowell.

Volgens haar kunnen nu zowel gebruikers als aandeelhouders lid worden.

Het aanvaarden van nieuwe banken zou het clearinginstituut in staat kunnen stellen haar lidmaatschap, dat de afgelopen jaren is gekrompen, uit te breiden.

Origineel oprichtende leden betroffen The Bank of Nova Scotia, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Rothschild en UBS. Later werden Barclays en ICBC in respectievelijk 2005 en 2016 nog toegevoegd.

Credit Suisse vertrok in 2001, Rothschild volgde in 2004, Deutsche Bank in 2015 en Barclays vertrok in 2016.

Onder andere Goldman Sachs daarentegen werd door de participerende banken niet toegelaten tot de club. Wellicht omdat daarmee teveel concurrentie de markt kon betreden.

De hervormingen mogen daarom ook zeker onderdeel heten van een bredere revisie, dat onder meer moet leiden tot meer transparantie, na beschuldigingen van marktmanipulatie van de goud- en zilvermarkt.

Bronnen: Reuters, CNBC

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]