Mocht de geschiedenis zich herhalen: goud naar 8.000 dollar

Sectorexpert Jason Hamlin, oprichter van Nicoya Research, werkte eerder als data-analist voor Nielsen, ’s werelds grootste marktonderzoeksbureau.

Hamlin heeft een onderzoek gedaan naar het potentieel van de goudkoers, door het te vergelijken met de koersen van eerdere bullmarkten binnen de sector.

Zijn beleggingsfilosofie houdt rekening met politieke, historische en sociaal-economische factoren om macro-economische trends te bepalen om zo sectoren te isoleren die er mogelijk baat bij kunnen hebben.

Hij mag een zogeheten “contrarian” heten, is een cyclische belegger en tevens student van de Oostenrijkse school.

Volgens hem kan de goudkoers explosief stijgen wanneer huidige bullmarkt in de buurt komt van de omvang van de afgelopen twee bullmarkten. Hamlin legt uit:

De goudprijs bereikte eind 2015 een laagste punt op zo’n 1.050 dollar per ounce. Sindsdien is het gestegen naar een hoogtepunt van 1.555 dollar per ounce begin september.

Daarna ging de koers weer lager naar een huidige koers van 1.470 dollar per ounce. Goud zit volgens hem evengoed in een duidelijk gedefinieerd up-trend kanaal met higher lows en higher highs.

De doorbraak boven de 1.360 dollar per ounce afgelopen zomer was flink en tevens een belangrijke doorbraak te noemen. Sinds de bodem eind 2015 is goud in iets minder dan vier jaar tijd gestegen met liefst 40 procent!

Maar hoewel een respectabele stijging valt dit in het niets in vergelijking met voorgaande stijgingen.

Van 1971 tot 1980 steeg de goudprijs van een dieptepunt van 35 dollar per ounce naar een kortstondige piek van zo’n 850 dollar per ounce.

Een winst van iets meer dan 2.000 procent. Gecorrigeerd voor inflatie kwam het neer op een stijging van zo’n 850 procent, aldus Hamlin.

Die flinke stijging werd uiteraard gedreven door het afstappen van de goudstandaard door Nixon, een flinke interesse in goud als veilige haven wegens de gigantische inflatie, een zwakke dollar en politieke instabiliteit.

Tijdens de tweede “bullmarkt” tegen 2001 zag goud wederom significante stijgingen, van 250 dollar per ounce naar 1.825 dollar per ounce binnen eenzelfde tijdsframe van zo’n tien jaar.

Dit betekende een stijging van 600 procent, waarbij het neerkwam op een stijging van 450 procent wanneer het voor inflatie gecorrigeerd werd.

De huidige bullmarkt in goud is bijna vier jaar gaande. Toch valt die 40 procent stijging in goud die eerste vier jaar in het niets ten opzichte van de laatste twee bullmarkten.

De prijs zou nog steeds zo’n 15x (1.400 procent) moeten stijgen om de bullmarkt van de jaren zeventig te evenaren. Dat zou de koers zetten op meer dan 22.000 dollar per ounce!

Om de omvang van de winst van de bullmarkt van 2001-2011 te evenaren moet het nog eens 5,5x (450 procent) stijgen. Dat zou de koers zetten op liefst 8.000 dollar per ounce.

De onderliggende omstandigheden die ervoor zorgden dat de goudprijs in de jaren zeventig met 20x steeg, kunnen vandaag de dag als nog slechter worden beschouwd.

De wereld heeft een enorm derivaten- en schuldenprobleem. Iets wat door velen al jaren als een onhoudbare tijdbom wordt gezien.

Het oude financiële systeem lijkt daarmee onhoudbaar en gedoemd te mislukken.

Maar wat daarvoor in de plaats en hoeveel kan goud hiervan profiteren?

Bron: Nicoya Research

Foto: Flickr