Na goud nu zilver bezig aan grote opmars

Na de uitbraak van de coronacrisis werden goudbeleggers in eerste instantie op het verkeerde been gezet.

De prijs daalde in maart van 1.700 naar 1.450 dollar per ounce maar die terugval was echter van korte duur.

Aanleiding van de correctie was de plotse behoefte aan liquiditeit, waarbij spelers die met geleend geld in de markt zaten door de scherpe beursdaling, verplicht alle activa moesten verkopen om aan de margin calls te kunnen voldoen.

Dit was eenzelfde fenomeen dat we zagen tijdens de financiële crisis van 2008-2009.

De daling was echter geen lang leven beschoren en na de tijdelijke prijsdruk klom goud in no time terug, naar een huidige 1.750 dollar per ounce.

De voorbije maanden deed het gele edelmetaal in verschillende valuta zelfs nieuwe recordhoogtes aan.

Dit was onder meer het geval in Zwitserse frank, in euro’s, Japanse yen, Canadese en Australische dollar en de Chinese yuan.

Alleen in Amerikaanse dollar blijft de recordprijs uit september 2011, van 1.920, voorlopig nog overeind.

Gekeken naar zilver zien we eigenlijk eenzelfde fenomeen. Hoewel de zilverprijs in dollars nu weer aantrekt, blijft de koers in verhouding met goud echter wel nog achter.

Het prijsverschil bereikte vorige maand zelfs het hoogste niveau in driehonderd jaar.

De zilverprijs kreeg midden maart helemaal een harde daling te verwerken en daalde van 19 dollar per ounce tot 11,62 dollar per ounce. Inmiddels koerst de prijs weer boven de 17 dollar per ounce.

Nu de economie na de lockdown weer langzaam op gang komt is de verwachting dat de vraag naar zilver weer aantrekt.

Dat is ook terug te zien in de stijgende zilverkoers. Afgelopen week zag het een hoogste punt in meer dan twee maanden tijd.

Phillip Streible, hoofd marktstrategie bij Blue Line Futures: “A perfect storm of increased investment demand and falling supply is expected to continue to push silver prices higher”

Vrijdag stegen de zilver futures naar een hoogste niveau sinds eind februari met een stijging van 5,5 procent voor de dag.

Ook vandaag koerst zilver flink hoger, met een stijging van de spotprijs van meer dan 3,5 procent.

Streible merkte op dat zilver vooral hoger ging na vrijgave van de Amerikaanse industriële productiegegevens voor april.

Het rapport toonde aan dat de industriële productie vorige maand, inclusief goud- en zilvermijnbouwproductie, met 11,2 procent daalde. De grootste daling ooit gemeten.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, ziet dat de vraag van beleggers naar vooral zilver-ETF’s hoog is.

De totale aanhoudingen in die zilver-ETF’s zet op het moment een absoluut record neer, op 98 miljoen ounces.

Bronnen: Bloomberg, FD, Kitco

Foto: Flickr