Onrust Midden Oosten goed voor goud

De goudprijs deed gisteren haar hoogste punt in 5 maanden tijd aan op 1.288.64 dollar per ounce.

Vandaag blijft het edelmetaal hangen rond de 1.287 dollar per ounce, mede door een zwakkere handel vanwege de feestdagen.

Het edelmetaal kent deze week een stijging van zo’n 2,7 procent en lijkt daarmee de week uit te gaan met de hoogste prijsstijging sinds april 2016.

De dollar daarentegen gaat de week lager uit en veilige havens als goud, maar ook de Japanse yen, lijken de grote winnaars.

Vooral geopolitieke spanningen in het Midden Oosten en Noord Korea zorgen voor die vlucht naar veiligheid.

Amerikaans president Donald Trump zei gisteren dat Noord Korea een probleem is dat “aangepakt zal worden”, terwijl China aangaf dat voorzichtigheid geboden was.

Ondertussen lijkt ook het Chinese leger zich op te maken voor een eventuele confrontatie met Noord Korea, nadat de VS de USS Carl Vinson en andere gevechtsschepen richting Seoul stuurde.

Japan liet weten dat ook zij verschillende destroyers zal toevoegen aan die Amerikaanse gevechtsgroep.

Amerikaans president Trump lijkt sinds vorige week volledig op de militaire toer.

Toen vuurde de VS 59 rakketten af op een vliegveld van het Syrische leger. Dit als vergeldingsactie voor een – volgens rebellengroepen – chemische aanval door het Syrische leger.

De Russen, die ook op datzelfde gebombardeerde vliegveld aanwezig waren, gaven aan dat het een chemisch depot van rebellenstrijders was dat per ongeluk was geraakt.

Trump bleek meer overtuigd door de rebellen.

De door de VS geleide coalitie tegen IS ontkende gisteren een rapport van Syrische troepen dat aangaf dat de Amerikaanse coalitie zelf tijdens een bombardement een chemische opslagplaats van IS had geraakt, waarbij honderden mensen zouden zijn omgekomen.

Dat verhaal leek weinig voor de hand liggend en zouden het Syrische en Russische leger ook wel heel goed uitkomen.

Wel gaf een Amerikaanse commandant toe dat de door de VS geleide coalitie tegen IS in Noord-Syrië dinsdag per ongeluk achttien geallieerde strijders van de Syrian Democratic Forces (SDF) heeft gedood.

De luchtaanval had moeten worden uitgevoerd op IS-strijders maar in plaats daarvan werd een positie van Koerdisch-Syrische SDF strijders bestookt.

Het was de derde keer deze maand dat de Amerikaanse coalitie burgers of medestanders in de strijd tegen IS doodde.

Half maart bombardeerde een door de VS geleide coalitie de wijk al-Jadida in de Iraakse stad Mosul waarbij 140 burgers om het leven zouden zijn gekomen.

Gisteren gaven de Amerikanen aan de grootste niet-nucleaire bom op Taliban strijders in Afghanistan te hebben afgeworpen. Die zogeheten MOAB-bom was nog nooit eerder ingezet.

De linies lijken daarmee meer richting het oosten te verschuiven, met nucleaire macht Noord Korea als volgende hotspot.

En al dat wapengekletter zorgt natuurlijk voor de nodige onrust in de financiële wereld.

Daarom ook dat een portfolio manager van het grootste beleggingsfonds van BlackRock aangaf dat zijn team “known unknowns” in de wereldpolitiek aan het afdekken was.

BlackRock geeft aan dat vooral veilige havens als goud en staatsobligaties voor hen nu op het menu staan.

Bronnen: Reuters, New York Times, The Independent, The Guardian

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]