Op één dag 25% van je spaargeld footsie

Ik heb gisteren de negatieve rentes aangewezen als één van de factoren achter de stijgende goudprijs.

Om het kort samen te vatten: centrale banken vergroten stelselmatig de geldhoeveelheid en die extra centen zorgen voor negatieve rentes.

Maar die grotere geldhoeveelheid stuwt niet alleen via negatieve rentes de goudprijs hoger, het brengt nog een ander aspect met zich mee.

Als je de geldhoeveelheid verruimt, geld printen in de volksmond, ondermijn je namelijk het vertrouwen in je munt. Je holt met dit soort beleid de waarde van je munt uit.

Een aantal centrale banken verstoppen het zelfs niet meer dat zij bewust een lagere valuta nastreven. Het achterliggend idee is dat dit goed is voor de export.

Op korte termijn zal dat wel kloppen, maar op langere termijn is het een gevaarlijk spel dat uiteindelijk uitmondt in een valutacrisis.

In Argentinië kunnen ze er alvast over meepraten.

De Argentijnse peso verloor maandag in één klap een kwart van de waarde na een verrassende verkiezingsuitslag.

Een kwart!

Stel je voor dat je wakker wordt en de koopkracht van je spaargeld met 25% werd uitgehold? Zo snel kan het dus gaan wanneer beleggers het vertrouwen in je munt verliezen.

En wie dacht dat aandelen beschermen boden tegen koopkrachtverlies, kwam van een kale reis thuis. Gemeten in dollars, ging de Argentijnse beurs maandag 48% lager op één dag tijd. De helft van je vermogen footsie op 24u tijd!

Dit zijn dramatische beweging die je leven kunnen bepalen.

Argentijnen die decennia lang gewerkt en gespaard hebben voor hun oude dag, verloren in één dag een kwart tot de helft van die jarenlange inspanningen.

Dat is een drama.

Enkel wie investeerde in edelmetaal wist te ontsnappen aan deze brutale aanslag op de financiën.

Goud zorgde wederom voor absolute bescherming en de zeldzame Argentijn die het vermogen investeerde in het gele metaal, verloor geen cent.

De koopkracht in goud bleef 100% intact.

Dat is een bescherming die enkel edelmetaal je kan bieden.

Argentinië zou trouwens overal in de wereld de ogen moeten openen. Argentinië toont aan wat er gebeurt als je teveel geld print en de waarde van je valuta op het spel zet.

Een groot aantal beleggers zal nu wellicht denken dat zoiets in Europa niet kan gebeuren, maar dat kan wel ééns een heel dure misrekening zijn.

Wanneer je maar geld blijft drukken en iedere crisis wil oplossen met nog méér geld in omloop te brengen, dreig je vroeg of laat het vertouwen in je munt helemaal te verliezen.

En ééns het vertrouwen weg is, kan het heel erg snel gaan. Complete vermogens kunnen verdampen op één dag tijd.

Dat is het risico dat we met zijn allen lopen door het lichtzinnige beleid van de ECB.

Enkel een gezonde positie edelmetaal kan ons bescherming bieden tegen deze gekte.

Goud is en blijft een goede optie, al is zilver momenteel de betere keuze.

Zilver kan 3x sneller stijgen dan goud tijdens een bull-market.

Koop hier je zilver