Perfect storm voor goud: 3.000 USD in zicht!

Na een korte adempauze moest goud wat terrein prijsgeven, maar volgens verschillende topanalisten van vooraanstaande instellingen is het beste nog niet over, en moet het hoofdgerecht in de komende jaren zelfs nog komen.

Als we luisteren naar een groot belegger zoals Jeff Gundlach, van DoubleLine Capital, dan zal de Amerikaanse centrale bank de rente voor de rest van het jaar laag houden, en bijgevolg zijn soepele monetaire politiek verderzetten. Deze belegger windt dan ook geen doekjes rond zijn positionering: hij blijft bullish voor goud, en bij uitbreiding voor de goudmijnen.

Dat vertelde hij in een recente nota aan zijn cliënten. En hij is niet de enige die een dergelijke positieve boodschap verkondigt. Zo zien we de econoom van Deutsche Bank, Joseph LaVorgna, die ook voorspelde dat het soepele monetaire beleid van de centrale banken zal aanhouden. Zijn stelling is dat het schuldniveau van de ondernemingen te fors is gestegen, zodat de centrale bank niet het risico zal nemen om de rentevoeten voortijdig op te trekken.

TD Securities ziet potentieel voor een stijging tot meer dan 1300 USD later dit jaar, gevoed door speculatie van een Brexit, een uittrede van het VK uit de Europese Unie. De verlaagde opportuniteitskost voor het aanhouden van goud en de weinige activa die je kan gebruiken om je te beschermen tegen een Brexit, zal het goud verder stuwen. RBC ziet zelfs parallellen tussen de huidige situatie en die in de jaren 70. Daardoor publiceerden ze een bijzonder optimistische nota voor het goud in een recent researchrapport.

Maar de meest optimistische voorspelling voor het goud is ongetwijfeld afkomstig van Diego Parrilla, co-auteur van het boek “The Energy World Is Flat,” die voorspelde dat goud in de komende drie jaar wel eens tot boven de 3000 USD zou kunnen uitstijgen. Centrale banken blijven de limieten van het monetair beleid uittesten, en door een depreciatie van de fiatmunten zou dit wel eens snel bereikt kunnen worden.

Het ziet er dus goed uit voor goudbeleggers, en een forse allocatie naar deze activaklasse is méér dan een goed idee!

Goudmijnen hebben hun plaats in een gespreide portefeuille, maar de basis blijft uiteraard het fysieke goud. Enkel deze activaklasse beschermt zowel tegen tegenpartijrisico als defaults van belangrijke partijen.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]