Premium van 20 procent op Indiase goudobligaties

Afgelopen maandag is in India de handel begonnen in goudobligaties. De Indiase overheid wilt graag de aankoop van fysiek goud beperken aangezien de grote import van het edelmetaal enorm op de handelsbalans drukt. Beleggers worden daarom verleidt middels een premium van 2,75 procent om goudobligaties te kopen. Geen fysiek goud dus maar goud op papier.

De Indiërs lijken er niet echt op te zitten wachten. Volgens een recente poll onder een kleine 1000 mensen blijkt dat 48 procent van de ondervraagden inderdaad van plan is goud aan te schaffen, maar slechts 20 procent daarvan overweegt de nieuwe goudobligaties. Dit terwijl 71 procent van de financieel adviseurs de obligaties als beste optie benoemen.

Toch ging de handel afgelopen maandag goed van start. De Reserve Bank of India (RBI) had de prijs vastgesteld op Rs. 2682 maar de eerste transactie lag daar 9,4 procent boven, op Rs. 2930. Die dag ging de prijs zelfs 20 procent hoger naar Rs.3,258. Uiteindelijk sloten de bonds af met een dagprijs van Rs.3,147.75 per gram.

De obligaties kunnen er voor zorgen dat de goudimport van India, dat naast olie het grootste importproduct is, afneemt. Elk jaar wordt er voor ongeveer 300 ton goud geïmporteerd, een gigantische hoeveelheid, waarbij de prijs zwaar op de balans drukt. Niet vreemd te noemen dat de overheid beleggers probeert over te halen om voor andere opties te gaan.

De goudobligatie is daar een voorbeeld van en lijkt daarbij ook aardige successen te kunnen boeken.

Toch is India een land waar men met de nodige scepsis richting de overheid kijkt. Het land kent een enorme armoede en ongelijkheid. En de overheid heeft met de tijd bewezen niet altijd het beste voor te hebben met haar bevolking.

Mede – en met name – dat gegeven zorgt er voor dat Indiërs zo geïnteresseerd zijn in goud. Om met die gewoonte te breken zal erg lastig blijken, zeker voor de armere bevolking. De grote vraag naar het fysieke edelmetaal zal hoogstwaarschijnlijk dan ook blijven bestaan, hoewel dat niet betekend dat de goudobligaties geen blijvend succes kunnen worden.

Bronnen: Times of India, Live Mint, Economic Times, Finmin

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]