Rassen”probleem” issue voor Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijven

De grootste Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijven zijn tegen een voorstel van de regering dat verplicht om 1 procent van hun jaarlijkse inkomsten te besteden aan de ontwikkeling van geaffecteerde gemeenschappen. In plaats daarvan betalen ze liever een deel van de winst.

De Chamber of Mines, dat bedrijven als Glencore en AngloGold Ashanti vertegenwoordigt, is in overleg met het Department of Mineral Resources en de vakbonden over een herziening van de zogenaamde mijnbouwcharter, waarin maatregelen staan om deelname in de economie door donker gekleurden te stimuleren. Die charter varieert in inhoud van eigendom tot diversiteit in management tot aan aanbestedingsprocedures. Roger Baxter, CEO van de Chamber of Mines:

This is a regressive imposition, particularly on marginal mines. Our preference is that the commitment should be as a percentage of net profit as it is based on the affordability of the companies

De Zuid-Afrikaanse economie, de meest geïndustrialiseerde van het continent, werd opgebouwd middels mijnbouwbedrijven die, tijdens blanke overheersing, decennialang profiteerde van goedkope zwarte arbeid en lakse milieuwetten. Vandaag de dag hebben aardig wat gemeenschappen te kampen met vervuild water en giftige mijnstortplaatsen.

Goudproducenten zijn verplicht om zo’n 3 procent van de omzet aan royalty’s terug te betalen aan de overheid. Leden van de Chamber of Mines, die 90 procent van de minerale productie van Zuid Afrika vertegenwoordigt, dragen 11,3 miljard rand per jaar aan belastingen af. Maar dat gaat niet allemaal rechtstreeks richting geaffecteerde gemeenschappen.

Mijnbouwbedrijven hebben zich ook aan sociale- en arbeidsplannen te houden om hun exploitatievergunning te verkrijgen en behouden. Maar wetgeving omtrent is volgens het Centre for Applied Legal Studies gebrekkig en bedrijven kunnen nauwelijks verantwoordelijk worden gehouden voor bepaalde acties.

Het voorstel, indien het wordt aangenomen, zou vereisen dat het geld wordt besteed aan gemeenschappen in de buurt van de mijnen en gemeenschappen van waaruit de arbeid geleverd wordt. John Capel, uitvoerend directeur van de Bench Marks Foundation:

If they miss this opportunity to start to be fair with communities, they’re going to face a revolt. I just see angry, angry, angry communities whether it’s across coal, platinum, diamonds iron ore, whatever

Zuid-Afrika is ’s werelds grootste platina en mangaanproducent en de grootste goud- en steenkoolproducent van het continent. Mijnbouw is goed voor zo’n 50 procent van de export van het land.

Bronnen: Bloomberg, Zuid Afrika Gov

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]