Rusland en China in gouden samenwerking

Rusland en China zijn twee van de drie grootste goudproducenten ter wereld. Ook zijn het twee van de zes grootste nationale goud aanhouders.

Rusland blijkt ondertussen een goud-bbp-ratio te hebben van 5,6 procent, het hoogste van welke ontwikkelde economie ter wereld dan ook.

Het koopt dan ook al jarenlang meer en meer goud op voor haar reserves.

De goud-bbp-ratio van China wordt geschat op ongeveer 1,8 procent, ongeveer hetzelfde als die van de VS.

Kortom, Rusland en China behoren tot de grootste en sterkste goudmachten ter wereld.

Kirgizië staat derde op de lijst van landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) als goud producerend land en neemt de 22e plaats in van goud producerende landen in de wereld.

Kirgizië produceert jaarlijks zo’n 20 ton goud. Niet veel, maar de republiek heeft geen eigen middelen om goud te produceren.

Vreemd genoeg hebben buitenlandse investeerders tot nu toe nog geen bijzondere interesse getoond in het goud van Kirgizië.

De moeizame economie en corrupte overheid van de laatste decennia zullen daar zeker iets mee van doen hebben.

Nu heeft Kirgizisch president Almazbek Atambayev laten weten dat buitenlandse investeerders meer dan welkom zijn om te investeren in de Kirgizische goudwinning, en vooral China blijkt interesse te hebben.

De Russische Sberbank, een van de grootste banken van Rusland, is inmiddels begonnen met het verhandelen van fysiek goud op de Shanghai Gold Exchange.

Dit betreft een groeiende concurrent van de London Metal Exchange als benchmark voor het dagelijks vaststellen van de prijs van fysiek goud.

Deze ontwikkelingen maken deel uit van een verdieping van de goudverbinding tussen Rusland en China.

Zij willen dollarbetalingssystemen, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog door de VS gedomineerd werd, langzaamaan proberen te vervangen.

Die Russisch-Chinese initiatieven omvatten valutaswaps, bilaterale kredietlijnen en de ontwikkeling van blockchain-platforms voor nieuwe cryptocurrencies om Amerikaanse dollarbetalingssystemen te omzeilen.

Maar goud, goudproductie en goudreserves blijken op de achtergrond een grote rol te spelen.

Bronnen: Reuters, Pravda

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]