Rusland staat op het punt om ’s werelds 4de grootste reservehouder te worden

Rusland staat op het punt Saoedi-Arabië in te halen als de op drie na grootste houder van deviezenreserves, edelmetalen en andere effecten.

Dit in het kader van het beleid om zijn economie te bevrijden van in dollars luidende activa als gevolg van Amerikaanse sancties.

De internationale reserves van het land bedroegen per 1 augustus ongeveer 518 miljard dollar, volgens gegevens van de Russische Centrale Bank.

Het cijfer is de afgelopen vier jaar aanzienlijk gegroeid en zal volgens de prognoses van Fitch Ratings blijven stijgen, tot 537 miljard dollar eind 2019 en 591 miljard dollar eind 2021.

Saudi-Arabië heeft volgens schattingen zo’n 527 miljard dollar tot zijn beschikking. De top drie landen met de grootste deviezenreserves zijn China, Japan en Zwitserland.

De Russische Centrale Bank onderging afgelopen april een belangrijke verschuiving in haar beleid, toen ze in reactie op de sanctiedruk van Washington haar bezit aan in dollars luidende activa drastisch begon af te bouwen

Ze investeerde daarbij actief in goud om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar verder te verminderen. Iets waar zij eigenlijk al verschillende jaren mee bezig is.

Dit leidde ertoe dat Rusland in 2018 de grootste afnemer van het edelmetaal was en diezelfde koers werd dit jaar doorgezet. Daarmee was Rusland in het eerste kwartaal van 2019, net als geheel 2018, ’s werelds grootste goudinkoper.

De goudprijs steeg vorige maand flink en brak daarbij voor het eerst sinds 2013 een record van $1.400 per ounce.

Een van de achterliggende factoren waren de verwachtingen van lagere rentetarieven en de politieke onzekerheid als gevolg van een recente escalatie in de handelsoorlog tussen de VS en China.

Ondertussen doorbrak de goudprijs afgelopen week zelfs de 1.500 dollar per ounce. Het gaat dus bijzonder hard, met een stijging van de goudprijs dit jaar van liefst 17 procent. Met die stijging van de goudprijs was Rusland uiteraard spekkoper.

De Russische goudreserves kwamen op 1 juli boven de 100 miljard dollar uit. De Russische centrale bank kocht nog eens 597.000 ounces goud, of 18.67 ton, aan in juni. Daarmee kwamen de totale goudreserves uit op 2.208 ton.

Bronnen: Russia Today, Kitco, Investopedia

Foto: Flickr