Rusland, Trump en goud

Afgelopen vrijdag stegen de aanhoudingen in goud-ETF’s naar 71,9 miljoen ounces. Dat was het meest sinds mei 2013.

De SPDR Gold Shares, de grootste goud-ETF, kende met een bedrag van 351 miljoen dollar de grootste instroom sinds september.

Voormalig veiligheidsadviseur van president Donald Trump Michael Flynn bekende vrijdag schuld dat hij heeft gelogen tegen de FBI.

Met die schuldbekentenis is het onderzoek naar de Russische banden van Trumps campagneteam aangeland bij de binnenste cirkel van de president.

Toch lijkt Trump ontspannen aangaande. Hij gaf aan het een overtrokken reactie te vinden, zeker in combinatie met de leugens die Hillary Clinton de FBI zou hebben voorgelegd.

Flynn heeft onder meer misstappen begaan in de periode tussen de verkiezingen en de inauguratie van Trump.

Hij zou gelogen hebben over zijn contacten met de toenmalige Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak.

Flynn verklaarde eerder dit jaar tegen de FBI dat hij de ambassadeur niet had geadviseerd een milde reactie te geven op Amerikaanse sancties tegen Rusland, die onder Obama waren ingesteld.

Nu geeft de oud-generaal aan wel contact te hebben gehad. Daar zou hij zo maar eens vijf jaar de cel in voor kunnen gaan.

Het nieuws zette goud klaarblijkelijk hoger in een grotere vraag naar veilige haven maar later op vrijdag werd bekend dat Trump’s belastingplan door de Senaat is aangenomen.

Dat zette goud weer lager, zo ook op maandag. Beleggers zijn echter optimistisch gestemd en wereldwijd gingen aandelenbeurzen gisteren hoger.

Het plan moet nog worden samengevoegd met een soortgelijk plan van het Huis van Afgevaardigden, maar de hoofdlijnen staan.

De meeste Amerikanen gaan minder belasting betalen, maar met een zwaar accent op de allerrijksten. Die zouden 62 procent van al het voordeel krijgen.

De vennootschapsbelasting gaat daarnaast van 35 procent naar 20 procent.

Of dit alles werkelijk positieve economische effecten zal sorteren is de vraag.

Amerikaans minister van Financiën Mnuchin heeft nog geen berekening kunnen of willen presenteren.

Het Joint Committee on Taxation van het Congres is niet bijzonder positief en komt op een cumulatieve extra economische groei van 0,8 procent over tien jaar.

Daarmee worden de nettokosten van het plan bijzonder hoog: iets meer dan 1.000 miljard dollar in 2027.

Opgeteld bij een toch al oplopende staatsschuld resulteert het in een penibele situatie voor de Amerikaanse overheidsfinanciën in de toekomst, maar wie dan leeft.

Bronnen: Bloomberg, NRC, Politico

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]