Russische centrale bank koopt minder goud op

Na jarenlang onafgebroken goud toe te voegen aan de reserves is het percentage goud ten opzichte van de totale reserves van de Russische centrale bank gestegen tot 20 procent. Het meest sinds 2000.

De goud aanhoudingen van het land zijn sinds 2007 vervijfvoudigd. Maar analisten blijken van mening dat de Russische centrale bank nu haar aankopen gaat stabiliseren.

Er zal dus minder goud op worden gekocht door de Russische centrale bank, de grootste opkoper van het edelmetaal van alle centrale banken wereldwijd, zo is de mening.

Dat zou zo maar eens kunnen kloppen. Rusland heeft afgelopen jaar immers minder goud aangekocht dan de jaren ervoor.

De centrale bank van het land heeft tussen 2014 en 2018 naar schatting 40 miljard dollar uitgegeven aan het edelmetaal. In de eerste 11 maanden van 2019 kocht de bank 149 ton goud.

Dat is liefst 44 procent minder dan het jaar ervoor, dat een absoluut recordjaar was gekeken naar aankopen.

Met het nieuws dat Rusland in december nog eens 9 ton goud heeft aangekocht komen de totale goudreserves op zo’n 2.270 ton goud.

Dat vertegenwoordigd een waarde van meer dan 106 miljard dollar. Evengoed blijkt er vorig jaar het minste goud aan te zijn gekocht in zes jaar tijd.

Analisten zijn van mening dat de Bank of Russia het maximale aandeel goud heeft bereikt dat zij in reserve wil houden.

Analisten merken op dat Rusland nu minder behoefte heeft aan een buffer tegen economische schokken.

Denis Poryvay, een analist bij Raiffeisenbank PJSC: “If gold is protection against the toughest sanctions, then it’s logical to assume that there’s no need to buy gold in such volumes anymore”

Ondanks de lagere aankopen in 2019 staat Rusland nog steeds aan de top van ’s werelds grootste goudkopers.

De afgelopen jaren is die vraag een belangrijke steunpilaar geweest voor het edelmetaal. In 2019 steeg de goudprijs met bijna 20 procent tot een zesjarig hoogtepunt van $1.557 per ounce.

Nu is het de vraag of de beslissing van Rusland om de aankopen te verminderen de vraag naar en de prijs van goud zal schaden.

Volgens Ole Hansen, hoofd Commodity Strategy van Saxo Ban, is de vraag van beleggers naar financiële goudproducten, veroorzaakt door geopolitieke onrust en mogelijke verzwakking van economische groei, hoog genoeg om de daling van de fysieke goudvraag uit Rusland te compenseren.

Bronnen: Real Noevremya, Bloomberg

Foto: Flickr