Servië koopt voor negen ton goud aan

De Servische centrale bank kocht in oktober negen ton goud aan en verhoogde op advies van president Aleksandar Vucic haar reserves in het edelmetaal.

De grootste voormalig Joegoslavische republiek volgt daarmee onder meer Hongarije en Polen. Deze landen verhoogden vorig jaar hun goudreserves ook al substantieel.

De gouverneur van de centrale bank, Jorgovanka Tabakovic, lid van Vucic’s Progressieve Partij, gaf aan dat de aankopen in oktober de goudreserves van de bank verhoogden tot 10 procent van de totale reserves.

De centrale bank betaalde daarbij 395 miljoen euro voor het goud, tegen een prijs van 1.503 dollar per ounce.

Tabakovic: “We have completed gold purchase transactions and Serbia is safer today with 30.4 tons of gold worth around 1.3 billion euros. For now, we have no plans to buy more”

De aankoop is de laatste in een reeks van maatregelen om de financiële stabiliteit van het land te versterken, door de structuur van haar buitenlandse schuld te wijzigen en het aandeel dinars en euro’s te vergroten.

Volgens Tabakovic werd van de totale hoeveelheid goud van 30,4 ton in het verleden 21 ton aangekocht van de zogeheten Bor-kopermijn, dat in handen is van Zijin Mining en de Servische overheid. De resterende 9 ton werd nu in het buitenland aangekocht.

De gouverneur voegde eraan toe dat het gaat om hoogwaardig goud, met een gemiddelde zuiverheid van 99,1 procent.

Servië trad toe tot de gelederen van centrale banken die goud aankopen op het moment dat China juist de markt verliet. In oktober heeft de Chinese centrale bank waarschijnlijk geen goud meer aangekocht, terwijl zij de tien maanden daarvoor onophoudelijk goud toevoegde aan de reserves.

De goudreserves van China bleven namelijk die maand stabiel op 62,64 miljoen ounce. Sinds december vorig jaar kocht de Chinese centrale bank voor 105,8 ton goud.

Analisten waarschuwen dat de goud-aankopen door centrale banken voor de rest van het jaar kan vertragen. Toch lijkt daar vooralsnog geen sprake van te zijn.

Volgens Juan Carlos Artigas, director of investment research bij de World Gold Council (WGC), liggen centrale banken op schema om gedurende 10 opeenvolgende jaren netto goudaankopen te doen.

Hij verwacht daarbij niet dat deze trend op korte termijn zal omslaan. Wereldwijde aankopen van het edelmetaal bedroegen in het derde kwartaal van 2019 547,5 ton. Rusland, China en Turkije kenden daarbij de grootste stijgingen, zo blijkt uit gegevens van de WGC.

Bronnen: Kitco, Bloomberg, Russia Today, Serbian Monitor

Foto: Flickr