Tien redenen waarom goud en zilver zullen stijgen

Analist Peter Degraaf is geboren in Nederland maar al decennia woonachtig in Canada. Hij geeft minstens tien redenen waarom hij op het moment bijzonder bullish op zowel zilver als goud is.

Degraaf is muntverzamelaar en was in de jaren ‘70 van de vorige eeuw eigenaar van vier bedrijven die munten verkochten in de Canadese hoofdstad Ottawa. Ook was hij president van de Ottawa Coin and Stamp Dealer’s Association.

Ten eerste presteert goud het best in die perioden waarin de reële rente negatief is. Sinds 2010 is dat het geval. Ten tweede lijkt er zich op de weekgrafiek een ‘inverted head and shoulders’ patroon te ontwikkelen. Een breakout boven de 1.375 dollar zal dat patroon bevestigen met als volgende koersdoel op 1.650 dollar.

Daarnaast de ‘netto shortpositie’ van commerciële partijen, “het slimme geld”, in de goudmarkt. Voor het eerst sinds jaren – misschien wel voor het eerst ooit – is die positie niet aanwezig. Hedgefondsen daarentegen, ook wel het “domme geld” genoemd, zijn bijzonder negatief gestemd over goud. De netto short positie is gigantisch. De laatste keer dat deze fondsen zo negatief waren was in december 2015. Vervolgens ging de goudprijs van 1.050 naar 1.375 dollar per ounce.

In augustus 2002 gebeurde overigens hetzelfde, toen er door deze partijen een netto shortpositie in werd genomen, waarna de goudprijs steeg van 275 naar uiteindelijk 1.925 dollar per ounce in 2011.

Een andere reden waarom goud en zilver hoger zullen gaan is omdat centrale banken nog steeds volop goud aan het inslaan zijn sinds het uitbreken van de vorige crisis. Aangezien centrale banken goud hamsteren, kunnen we aannemen dat deze bankiers een toekomstige rol weggelegd zien voor goud in het financiële systeem, aldus Degraaf.

Ook wordt verwacht dat de meeste “ontwikkelde” landen een daling gaan zien in overheidsschuld. Maar dat is niet het geval bij de VS. Door deze stijging van de schuldenlast zal de Amerikaanse dollar devalueren waarna beleggers vervolgens in goud en zilver zullen stappen als veilige haven.

Een volgende reden is dat historisch gezien zilver sneller stijgt dan goud tijdens een bullmarkt. Hedgefondsen zijn short op zilver, en ook hier op recordniveaus. Wanneer er te veel passagiers in een boot aan één kant zitten, bestaat het gevaar dat de boot kantelt. Vooral de zilvermarkt betreft een interessante markt om in de gaten te houden op dit gebied.

Er ontwikkelt zich namelijk ook een bullish patroon in zilver. Zilver is de enige grondstof die nog steeds niet de hoogtepunten van februari 1980 wist te evenaren. Mocht een breakout plaatsvinden dan zal zilver kunnen stijgen naar dat niveau, op 48,50 dollar per ounce, of zelfs hoger.

Als laatste reden geeft Degraaf dat het aantal ounces dat de SLV en andere zilver-ETF’s ondersteunt is toegenomen. Dit terwijl de prijs van zilver is gedaald. Het mag een opwaartse divergentie heten, wat leidt tot de conclusie dat zilver zal stijgen, in lijn met die opwaartse trend.

Bronnen: DeGraaf, Market Oracle

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]