Toevoegingen goud-ETF’s al 17 dagen stijgende

Naarmate spanningen wereldwijd toenemen en ook tekenen van een vertraging in economische groei toenemen, wenden steeds meer beleggers zich tot goud.

Wereldwijd zien de goud-ETF’s, op de beurs verhandelde fondsen die fysiek goud als dekking hebben, al 17 dagen op rij een toename. Dat mag de langste onophoudelijke stroom aan toevoegingen heten sinds 2009.

De totale aanhoudingen in goud-ETF’s staan op het moment minder dan 35 ton lager dan het absolute recordniveau in 2012.

Grootste verschil daarmee is dat de goudprijs in Amerikaanse dollars op dat moment een stuk hoger stond dan nu. Echter koerst de goudprijs in alle andere grote valuta op het moment wel op recordniveaus.

De onophoudelijke instroom in goud-ETF’s mag ook opvallend heten, aangezien de goudprijs in dollars al enkele weken niet echt boven huidige $1.500 dollar uit wil komen.

Het edelmetaal is dit jaar al zo’n 20 procent gestegen, vanwege onder meer de handelsoorlog tussen de V.S. en China en centrale banken die versoepelend beleid blijven doorvoeren. De goudprijs blijft op het moment echter al enkele weken steken.

De stijging in de goud-ETF’s komt hoogstwaarschijnlijk ook nu doordat beleggers zich zorgen maken over besprekingen tussen Washington en Beijing later deze week. Besprekingen die waarschijnlijk geen doorbraak zullen opleveren.

Adarsh Sinha, van Bank of America Merrill Lynch, ziet die besprekingen als cruciaal. Mochten de VS en China geen overeenkomst kunnen bereiken deze week kan goud zeker profiteren, aldus Sinha.

Andere reden van stijgingen in aanhoudingen in goud-ETF’s mag gevonden worden in het feit dat Fed voorzitter Jerome Powell gisteren door liet schemeren dat een volgende renteverlaging door de Fed bijzonder goed mogelijk is.

Niet vreemd dat Citigroup dan ook een goudprijs voorziet binnen de komende 12 maanden boven de $1.700 per ounce.

De bank gaf deze week in een researchnota aan: “Gold inflows are likely to persist. Markedly weak manufacturing and services ISM data show that the slowdown in global trade is starting to bite the U.S. economy”

Voorzitter van Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi, ziet ergens anders een groot probleem. Een harde Brexit kan volgens hem de wereld in een recessie storten en dat zou een ramp betekenen voor het financiële systeem.

Voor het gele edelmetaal, dat wereldwijd onofficieel nog altijd het monetaire anker mag heten gekeken naar de vele reserves aangehouden door centrale banken, dan weer een positief teken.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr