Transparantie DNB laat te wensen over

De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoekt of het Nederlandse goud in een eigen Fort Knox kan worden opgeslagen. Dit jaar wordt besloten of het Nederlandse goud naar een locatie buiten Amsterdam wordt verhuisd.

De Nederlandse goudvoorraad verhuist mogelijk van de kluis van DNB in Amsterdam naar een nieuwe locatie, dat schrijft de bank woensdag in een persbericht. DNB gaat dit jaar onderzoeken of de tonnen goud kunnen worden verplaatst en of een bankkantoor nog wel een goede locatie is om goud en contant geld op te slaan.

Binnenkort vindt groot onderhoud plaats aan het DNB pand aan het Frederiksplein uit 1968. Voor de centrale bank is dat reden om te kijken of 189 ton aan Nederlands goud niet beter elders kan worden opgeslagen, de aanwezigheid van de kluis stelt hoge eisen aan de beveiliging. Een woordvoerder van de bank:

De aanwezigheid van de kluis stelt onder meer hoge eisen aan de beveiliging, voor medewerkers en bezoekers. Ook is regelmatig waardetransport belastend voor de omgeving en complex in het centrum van een grote stad als Amsterdam. Misschien gaan we ergens anders een eigen Fort Knox bouwen

De woordvoerder benadrukt dat het onderzoek absoluut niets te maken heeft met twijfel over de kwaliteit van het beveiligingsbeleid. De bank zou die bunkeruitstraling liever vervangen door een look als die van het ministerie van Financiën. Ze willen transparanter zijn.

Goudexpert Koos Jansen ziet echter weinig van de transparantie waar DNB vaker over spreekt.

Jansen verzocht in 2013 DNB om inzage te krijgen in correspondentie tussen DNB en andere centrale banken aangaande goud de afgelopen 45 jaar, dat verzoek werd niet gehonoreerd.

Op 26 september 2015 sprak hij Jacob de Haan van DNB’s Economics and Research Division. De Haan gaf die dag een presentatie in Rotterdam en sprak daarbij meerdere malen over het belang van meer transparantie bij DNB.

Na die presentatie vroeg Jansen de Haan waarom er nooit een lijst openbaar is gemaakt met daarop aangehouden goudbaren. De Haan zou zich in de materie gaan verdiepen maar tot op heden zonder uitkomst. Emails werden niet beantwoord en in december 2015 gaf de Haan’s secretaresse aan dat men nog bezig was met een passend antwoord.

Een woordvoerder van DNB gaf gisteren aan dat de kwestie nog steeds intern besproken wordt, ook werd aangegeven dat de Haan daarbij betrokken is. DNB lijkt volgens Jansen voorzichtig alle voor- en nadelen van transparantie af te wegen.

Nederland bezit 612,5 ton goud. Dat bevindt zich echter niet allemaal in Amsterdam.

In November 2014 gaf DNB aan dat het 122,5 ton had gerepatrieerd vanuit de Federal Reserve in New York. Dat bracht het totale goud dat in Amsterdam wordt aangehouden op 189.9 ton. Datzelfde aantal ton ligt ook in New York.

In London heeft DNB verder 110.3 ton goud en in Ottawa (Canada) houdt men officieel nog eens 122.5 ton goud aan.

Bronnen: Bullion Star, Financieel Dagblad, De Telegraaf, De Nederlandse Bank

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]