Twee keer nadenken over elektronisch ‘goud’ !

In deze tijden van elektronische handel en kopen en verkopen met één druk op de knop is het verleidelijk om ook goud en zilver in digitale vorm te kopen.

Waarom zou je immers de moeite moeten doen om een kluis te huren, het goud er in te stoppen, en naar de handelaar te stappen als je er weer vanaf wil?

Als beleggers in goud en zilver geen fysiek edelmetaal willen, doen ze bijna altijd een beroep op exchange traded funds. Deze vehikels zijn een droom voor wie zonder problemen wil kopen en verkopen. De handel is de hele dag mogelijk en je hebt er omzeggens geen kosten aan. Maar hoewel liquiditeit en gemak op het eerste gezicht troeven zijn, schuilen er addertjes onder het gras.

De jongste tijd vinden er regelmatig ‘flash crashes’ plaats op de beurzen waarbij activaprijzen snel en hevig dalen. Dit zijn grote risico’s voor wie aandelen van een goud of zilver ETF wil aankopen.

Neem nu bijvoorbeeld de crash van 8% op 24 augustus 2015, toen China de wereld verbaasde met een plotse devaluatie van de yuan. Alle algoritmes ter wereld sloegen toen tilt en de high frequency traders zorgden ervoor dat ook effecten die beleggen in goud en zilver fors te lijden hadden onder het koersgeweld.

ETF’s worden niet beïnvloed door vraag en aanbod. De aan- en verkopen van de aandelen van de ETF worden daarentegen geabsorbeerd door gecertificeerde marktdeelnemers en institutionelen om aankopen en verkopen met elkaar in evenwicht te brengen. Dit lijkt een efficiënte manier van werken in theorie, maar wanneer de chaos opduikt, kan dit een echte ramp betekenen voor ETF’s.

De slotsom van dit alles is dan ook vrij eenvoudig: voor wie wil beleggen in goud en zilver is er maar één mogelijkheid: in fysieke vorm. Edelmetalen zijn een rots in de branding voor je vermogen, dus hun functie geldt dus alleen maar wanneer je er fysiek in belegt.

Kijk eens rond in onze winkel voor de mooiste zilver- en goudmunten!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]