Venezuela cancelt goudswap met Deutsche Bank

Venezuela

De regering van Venezuela heeft deze maand een deal met Deutsche Bank, om voor 1,7 miljard dollar aan goud aan DB te verpanden, laten verlopen.

In ruil voor 1,7 miljard dollar aan goud zou de Venezolaanse centrale bank 1,2 miljard dollar aan harde valuta krijgen, waarmee zij haar schulden zou kunnen blijven financieren.

Maar Venezolaans wetgever Angel Alvarado gaf aan dat het contract de internationale reserves verzwakt.

Die reserves staan al op een 21-jarig dieptepunt, dit wegens de lage olieprijzen van de laatste jaren.

Alvarado:

Venezuela decided to allow this contract to lapse. We think the government could have negotiated better

Mogelijk is er een andere partij die bereid is een hogere prijs te betalen voor het goud of die bereid is een lening te verstrekken.

Venezuela heeft in de tijd dat de olieprijs hoog was te weinig gedaan om haar economie te ontwikkelen en minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit olie.

Ook heeft de regering haar begroting niet op orde gebracht, met als gevolg dat de centrale bank geld moest bijdrukken om de tekorten te financieren. Dit met hyperinflatie ten gevolg.

De centrale bank van Venezuela beschikte tot voor het uitbreken van de valutacrisis over ongeveer 360 ton aan goud.

Dit naar aanleiding van het beleid van voormalig president Hugo Chavez, die de repatriëring van haar goudreserves een van zijn speerpunten maakte. Dit om zogezegd “het dictatorschap van de dollar te beindigen”.

Onder het nieuwe bewind van Nicolás Maduro werden die reserves kleiner. Van die 360 ton is nu nog 188 ton goud over. Dat betreft nog altijd 75 procent van haar internationale reserves.

Venezuela en oliestaatsbedrijf PDVSA zal in oktober en november bijna 3,5 miljard dollar op tafel moeten leggen aan schuldbetalingen.

Sinds de olieprijs in 2014 instortte bestaat er consensus dat Venezuela in gebreken zal blijven, het zogeheten “in default”, bij de afbetaling aan schulden.

Tot op heden heeft Maduro dat met Russische steun uit weten te stellen. Zo heeft het Russische oliebedrijf Rosneft het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petroleos miljarden geleend.

Maduro meent dat de Venezolaanse overheid slachtoffer is van een economische oorlog, geleid door politieke tegenstanders en aangewakkerd door verschillende rondes aan economische sancties door Washington.

Wellicht dat de Venezolaanse overheid met het goudbeluste Rusland ook nu een betere deal weet te sluiten.

Bronnen: Bloomberg, The Telegraph, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]