Venezuela verkoopt voor $400 miljoen aan goud

Heeft de massale goudverkoop van Venezuela deze week invloed op de goudprijs, nu het gele edelmetaal op een laagste punt koerst in vier maanden tijd? Volgens de meeste analisten niet.

Venezuela blijkt $400 miljoen aan goud te hebben verkocht. Reuters berichtte eerder deze maand al dat Venezuela begin april acht ton goud uit de kluizen van haar centrale bank heeft verwijderd.

De verkoop van dat goud is nu blijkbaar voltooid, ondanks internationale sancties die de reserves van het Zuid-Amerikaanse land in bevroren staat had moeten houden.

De totale reserves van de Venezolaanse centrale bank daalden op 12 april tot $8,6 miljard, zo berichtte Bloomberg afgelopen maandag.

Reuters rapporteerde daarnaast dat de Venezolaanse goudreserves dit jaar met 30 ton is gedaald, waardoor de bank nu nog zo’n 100 ton goud in bezit heeft. Dat vertegenwoordigt nog altijd een waarde van 4 miljard dollar.

De centrale bank van het land heeft overigens nog geen officieel commentaar geleverd aangaande de verkoop.

De goudprijs doet het ondertussen slecht en kende een sterke verkoopgolf deze week. Het nieuws dat Venezuela haar goud verkoopt kan volgens RBC Wealth Management managing director George Gero hebben bijgedragen aan de prijsdaling.

Gero: “Of course it impacts the gold price. Anytime you have a large supply overhanging the market, it impacts trading. It did not help attract buyers”

Volgens Daniel Ghali, grondstoffenstrateeg bij TD Securities, zal het echter weinig effect hebben op de lange termijn. Volgens hem heeft het weinig impact, aangezien beleggers zich gewoonlijk meer richten op landen als China, gekeken naar aan- en verkoop in goudreserves.

Ghali: “I don’t think that the Venezuelan sales are necessarily a big damper on prices. More likely the market will be looking at a broad set of countries, in particular China, which has been accumulating gold over the last few months”

China is een stabielere en rationelere staat om op de aan- en verkoop van goud te letten, zo meent ook Philip Streible – senior marktstrateeg bij RJO Futures.

Eerder dit jaar was er sprake dat Venezuela’s President Nicolas Maduro een deel van de goudreserves van het land aan diverse partijen in de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije had verkocht.

Venezuela bevindt zich momenteel in een zesde jaar op rij in een recessie en diepe politieke crisis. De VS en 50 andere Westerse landen hebben ondertussen laten weten oppositieleider Juan Guaido als wettig president van Venezuela te erkennen.

Het Westen heeft daarnaast ook internationale sancties opgelegd, waardoor Maduro’s regime afgesneden is van het wereldwijde financiële systeem. Blijkbaar was dat niet voldoende om de verkoop van een deel van de goudreserves van het land veilig te stellen.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr