Venezuela verkoopt wederom $570 miljoen aan goudreserves

Venezuela verkocht de afgelopen twee weken zo’n $570 miljoen aan goud van de centrale bankreserves. Dit ondanks sancties van de U.S. Treasury dat er voor zou moeten zorgen dat activa in handen van Venezolaans president Nicolas Maduro niet kan worden verkocht.

Toch verkocht de centrale bank van het land zo’n 9,7 ton goud op 10 mei. Drie dagen later verkocht het nog eens 4 ton goud. Hierdoor zijn de reserves van het land gezakt naar het laagste in 29 jaar tijd, op $7,9 miljard.

De opbrengsten worden gedeeltelijk gebruikt om de import te financieren via het buitenlandse handelskantoor van het land.

Venezuela heeft sinds begin april al 23 ton goud verkocht en trotseerde daarmee de economische blokkade door de VS.

Vorige maand heeft het Amerikaanse Treasury’s Office of Foreign Assets Control de Venezolaanse centrale bank namelijk opgenomen in haar lijst van gesanctioneerde entiteiten.

Maduro verkocht eerder al goud aan bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije, omdat de sancties zijn autoritaire regime steeds meer afsnijden van het wereldwijde financiële systeem.

Maduro heeft daarbij dringend geld nodig om de Venezolaanse overheid draaiende te houden. 

Het land bevindt zich al in een zesde jaar op rij in een recessie en kent daarnaast een diepe politieke crisis. De VS en 50 andere Westerse landen hebben daarbij laten weten oppositieleider Juan Guaido als wettig president van Venezuela te erkennen, en niet Maduro.

Blijkbaar waren de sancties toch wederom niet voldoende om de verkoop van een deel van de goudreserves van het land tegen te houden.

Goud vormt het grootste deel van de Venezolaanse reserves. Daaronder valt ook het edelmetaal ter waarde van 1,2 miljard dollar bij de Bank of England, die onlangs herhaalde verzoeken van Maduro, om dat goud naar Venezuela over te brengen, heeft geblokkeerd.

Een van de redenen waarom dat niet gebeurde is omdat vorig jaar al meer dan 40 procent van de goudreserves, aangehouden bij de centrale bank van het land, zijn verkocht.

Bronnen: Bloomberg, Express

Foto: Flickr