Vermogensbeheerders verhogen netto-shortpositie in goud en zilver

Uit laatste gegevens van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) blijkt dat grote speculanten een stuk pessimistischer zijn over zowel goud als zilver tijdens de laatste rapporteringsweek. Hierdoor zijn de netto-shortposities in beide metalen toegenomen.

De netto-long of short-positionering weerspiegelt het verschil tussen het totale aantal bullishe (long) en bearishe (short) contracten op de Comex, de belangrijkste Amerikaanse goud-futures markt dat papieren contracten verhandelt met een hefboom van liefst 37,5.

Beleggers monitoren die gegevens om de algemene stemming van speculanten te meten, hoewel te hoge of te lage cijfers door velen wordt gezien als tekenen van “overbought” of “oversold” situatie. Dat zou kunnen duiden op een markt die rijp is voor een prijscorrectie, ofwel omhoog danwel omlaag.

Commerzbank: “Financial investors do not seem to have much faith in gold as yet. ETF [exchange-traded-fund] investors sold 14 tonnes of gold last week, putting holdings in the gold ETFs tracked by Bloomberg below their start-of-year level. Speculative financial investors have greatly stepped up their bets on falling prices”

Analisten wezen erop dat de netto-shortpositie verdubbelde ten opzichte van de week ervoor. Het rapport van de CFTC toonde aan dat de netto-shortpositie op 16 april 15.387 was. De week ervoor bleek het nog om een netto-longpositie te gaan van 37.037. In de week van 23 april bleek de netto-shortpositie te zijn gestegen naar 33.829 stuks.

TD Securities geeft aan: “Speculators continued to lighten their [bullish] exposure to gold last week as strong earnings from tech behemoths saw the positive narrative in equities continue. Further, a technical breakout in the U.S. dollar and turmoil in emerging-market currencies also pushed the precious metal to its lowest level since December”

Toch ziet TD Securities dit niet per se als alarmerend, aangezien er op het moment een aantal grote partijen zijn die de goudmarkt nauwlettend in de gaten houden. Zij beschikken over voldoende geld om de markt te betreden wanneer de markt en het sentiment omkeert.

Pritam Kumar Patnaik, hoofd grondstoffen bij Reliance Commodities, gaf aan dat aangezien alle grote data dat goud negatief kan beïnvloeden al bekend is, dat het wellicht een goed moment kan zijn om op de bodem aan te kopen.

De netto-longpositionering in goud blijkt verder op haar laagst sinds de week van 27 november 2018.

Vermogensbeheerders verhoogden ook hun netto-shortpositie in zilver tot 17.539, daar waar dit de week ervoor 10.928 was. Dit was vooral te wijten aan nieuwe verkopen. Deze namen toe met 6.288 stuks, daar waar het aantal “longs” daalden met slechts 323 stuks.

Bronnen: Kitco, Economic Times, FX Street

Foto: Flickr