Welke opportuniteiten zijn er te vinden bij financiële crisissen?

Ondertussen zijn we enkele dagen na de Brexit-feiten waarbij de markten internationaal behoorlijk heftig reageerden. Waar vele beginnende beleggers panikeren en zo snel mogelijk proberen te ontsnappen slagen anderen er echter in om geld te verdienen aan deze ellende.

Onder de beursindices was de tendens logischerwijze negatief waarbij toch enkele uitschieters merkbaar waren, opportuniteiten welke ook in de toekomst in het oog gehouden moeten worden indien Europa verder in de afgrond verdwijnt.

Forex

Een logische eerste stap welke genomen werd door professionele beleggers is het massaal shorten van de Britse Pond, zowel ten opzichte van de Euro, de USD of de Zwitserse Frank.  Dit in de loop van de nacht na het bekend worden van de eerste uitslagen. Door de te emotionele reactie van de markten, welke bij elke grote economische gebeurtenis gebeurt corrigeert de markt zich opnieuw welke ook hier merkbaar is. Ook hierbij werden er miljarden euro’s/ GBP ingezet welke opnieuw enorme winsten konden genereren mits het correct anticiperen.

brexit1

EUR/GBP, 24 juni 2016

Goud

Een andere goede belegging in onzekere tijden zijn de edelmetalen, in het bijzonder goud. Ook hier is er een duidelijke opwaartse tendens aanwezig. Dit gevolgd door een beperkte correctie om vervolgens enigszins stabiel te komen. Ook hier is duidelijk dat de markten overreageren in eerste instantie na de bekendmaking van een dergelijke economische schok.

brexit2

Goud, 23/24 juni 2016

Olie

In tegenstelling tot goud welke een opwaartse trend laat zien en de sterk fluctuerende wisselkoersen is er bij dergelijke gebeurtenissen ook altijd een trend merkbaar bij de olieprijzen. Ook deze maal was dit duidelijk zichtbaar met een daling op de internationale markten.

Algemene conclusie

In tegenstelling tot goud is olie echter onderhevig aan meerdere zaken zoals productiequota en/of politieke beslissingen die de prijs snel kunnen doen wijzigen. Goud daarentegen is een veel stabielere graadmeter op het gebied van vertrouwen in de algemene economische situatie. In tegenstelling tot olie kan het aanbod niet plots gewijzigd worden op grote schaal.

Valutahandel heeft daarentegen als grootste nadeel dat ook de centrale banken hier volop en onbeperkt kunnen interveniëren waardoor er plotse tegenstellende bewegingen kunnen gebeuren. Een extreem voorbeeld hiervan was de interventie (of liever het niet meer interveniëren) van de Zwitserse Bank enige maanden geleden. Hierdoor wijzigde de verhouding EUR/CHF met 20% in een extreem korte tijd.

Bij het Brexit-voorbeeld werd er reeds gewaarschuwd dat de Britse centrale bank in totaal voor 250 miljard GBP aan reserves kan gebruikt worden om de markten te stabiliseren. Een belangrijk onderdeel hierbij is het stabiliseren van de wisselkoers in combinatie met de rente. Net deze factoren maken het speculeren hierin riskanter dan bij een investering in goud.

Het is dan ook aan te raden dit alles in gedachten te houden de komende jaren, een periode waarin er naar alle waarschijnlijkheid nog meer zaken zullen gebeuren, dit tot er opnieuw een stabilisatie komt op geopolitiek vlak.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]