Zeer positief jaar voor goudexport in Australië

Australië maakt momenteel een bijzonder positief jaar door voor de goudexport. De jongste maandelijkse cijfers onthullen een tweecijferige stijging.

Het Australian Bureau of Statistics (ABS) heeft gezegd dat de niet-geldelijke goudexport met 17% zijn gestegen in september ten opzichte van augustus. In geld is dat een toename met 217 miljoen dollar tot 1,5 miljard USD.

Over het algemeen zijn de metaalertsen en mineraalexports gestegen met 8% of met 584 miljoen dollar tijdens de loop van de maand. De verkopen van metalen, met uitzondering van ertsen, zijn ook gestegen met 5% of 4 miljoen dollar, waardoor het totaal uitkomt op 936 miljoen dollar.

Australische goudproducten hebben de afgelopen tijd serieus wat aan populariteit gewonnen over de hele wereld. Zo behoren de producten van de Perth Mint tot de meest populaire Australische exportproducten naar Duitsland, volgens de Australian Financial Review.

Tijdens het boekjaar 2016-2017 kocht Duitsland immers 487 miljoen dollar goud- en zilvermunten. Dat vertaalde zich in zowat 158 ton goud en zilver of zowat 4 miljoen munten van een speciale editie die werden geproduceerd door de Perth Mint.

Deze cijfers zijn echt spectaculair, maar volgens de Duitse ambassadeur in Australië, Anna Prinz, zijn ze echt geen verrassing.

Volgens Prinz zien de Duitsers deze munten als een vaste waarde en een manier om hun geld een veilige bestemming. In Europa, gelet op de ervaring met de oorlog, beschouwt de oudere generatie dit nog steeds als iets stabiel.

China is eveneens een van de belangrijkste consumenten van Australisch goud. Het kocht zowat 230 ton goud van Australië vorig jaar.

Australië is de tweede grootste goudproducent ter wereld, met een focus op export. Heel wat kopers vertrouwen de kwaliteit van Australisch goud.

Je blijft het zien: de Oosterse landen kopen goud op, terwijl de interesse in het Westen  bijzonder beperkt blijft. Deze landen beseffen ten volle de noodzaak van goudbeleggingen.

[xyz-ihs snippet=”goud”]