Zoveelste bank beboet voor manipulatie goud- en edelmetaalmarkten

De goudmarkt kent op het moment een consolidatie, na net het hoogste punt aan te doen in 6-jaar tijd. Daarbij blijft goud vandaag boven de 1.400 dollar koersen.

Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, denkt dat de goudprijs nog verder kan dalen, hoewel er steun gezien wordt op de 1.380 dollar per ounce. Aan de bovenkant ziet hij weerstand op respectievelijk 1.485 en 1.585 dollar per ounce.

Orchid Research is van mening dat de rally boven de 1.400 dollar per ounce een teken is dat er mogelijk een begin is gemaakt van een nieuwe bullmarkt.

In ander gerelateerd edelmetaalnieuws blijkt dat de Commodity Futures and Trading Commission (CFTC) Merrill Lynch Commodities (MLCI) een boete op heeft gelegd van 25 miljoen dollar.

Amerikaanse regelgevende instanties zijn nog steeds druk bezig met het aanpakken van banken die de edelmetaalmarkt op oneerlijke wijze manipuleren op een wijze die ook wel bekend staat als “spoofen”.

De boete heeft betrekking op beschuldigingen dat MLCI gedurende een periode van zes jaar, tussen 2008 en 2014, edelmetaal-futures heeft gemanipuleerd.

MLCI-traders hebben daarbij de edelmetaalmarkten vervalst door koop- en verkooporders te plaatsen waarbij de orders werden geannuleerd voordat ze werden uitgevoerd.

James McDonald, Director of Enforcement bij CFTC verklaarde: “Today’s enforcement action shows that the commission continues to aggressively pursue those who manipulate and spoof in our markets. We will continue to keep our markets free from spoofing and manipulation”

Toch is dit opnieuw het bewijs dat de edelmetaalmarkten gemanipuleerd werden en wellicht worden. Dit terwijl de banken met relatief lage boetes wegkomen. Met andere woorden: de markten zijn niet vrij van spoofing en manipulatie, zoals McDonald beweert.

Banken betaalden eerder miljarden dollars aan boetes voor het manipuleren van de Libor-tarieven. Voor het manipuleren van de edelmetaalmarkten ontvangen zij nu vele malen lagere boetes, aangezien zij meewerken aan onderzoeken naar genoemde manipulatie.

Andere banken die al eerder een boete hebben gekregen voor het manipuleren van de edelmetaalmarkten zijn onder andere JP Morgan, Deutsche Bank, Scotia Bank, UBS, HSBC en Citigroup.

Bronnen: Kitco, Reuters, Seeking Alpha

Foto: Flickr