Zwitserse goudraffinaderijen schorten productie op

Handelaren melden wereldwijd een groeiend tekort aan goudbaren, omdat de uitbraak van het coronavirus zowel het aanbod verstoort als de vraag aanwakkert.

Retailbeleggers in Europa en de VS hebben de afgelopen twee weken massaal goud- en zilverbaren en -munten opgekocht in een poging hun geld te beschermen tegen de ineenstorting van huidig monetair en financieel systeem.

Europa’s grootste goudraffinaderijen hebben behoorlijk moeite gehad om die grote vraag bij te houden. Nu deze Zwitserse goudraffinaderijen hun productie opschorten zal er helemaal niet meer kunnen worden voldoen aan de vraag.

Raffinaderijen Valcambi, Pamp en Argor-Heraeus zijn allemaal gevestigd in de Zwitserse regio Ticino, vlakbij de grens met Italië.

De lokale autoriteiten hebben gisteren aangekondigd dat de productie in het gebied in Zwitserland gedurende ten minste een week is opgeschort.

Zwitserland is wereldwijd een van de belangrijkste knooppunten gekeken naar de bewerking van edelmetalen. De drie bovenvermelde raffinaderijen verwerken jaarlijks zo’n 1.500 ton goud.

Dat is liefst een derde van het totale wereldwijde aanbod per jaar. Ook bewerken zij andere edelmetalen zoals zilver.

De goudprijs bereikte op 9 maart een hoogste punt in zeven jaar, met een koers van meer dan $1.700 per troy ounce.

Goud ging sindsdien ettelijke honderden dollars lager. Het grootste deel van de verkoop vond plaats in goudfutures of op de beurs verhandelde fondsen die door het metaal worden ondersteund.

Maar in diezelfde periode is de vraag vanuit de detailhandel naar fysieke goudstaven enorm gestegen.

Niet vreemd ook dat goud weer richting die $1.700 aan het bewegen is. De vraag naar edelmetalen is in de fysieke wereld namelijk bijzonder groot.

Detailhandelaren hebben al tekorten en vertragingen van verzendingen gemeld tot 15 dagen. Veel online winkels hebben wachtlijsten voor levering van bepaalde producten tussen 1 en 3 maanden.

BullionStar, een Singapore-gebaseerde edelmetaaldetailhandelaar, zei dat het een premie betaalde om zilveren en gouden munten van klanten terug te kopen, in een poging voorraden weer aan te vullen, aldus analist Ronan Manly.

Manly: “There’s a disconnect between prices in the physical gold market and the prices you see on your screen”

Markus Krall, chief executive van de Duitse edelmetaaldetailhandelaar Degussa, gaf aan dat het bedrijf moeite heeft om de honger naar goudstaven en -munten te stillen. De vraag loopt volgens hem op tot vijf keer de normale dagelijkse vraag.

Rob Halliday-Stein, oprichter en directeur van het in Birmingham-gebaseerde BullionbyPost, geeft eveneens aan dat de situatie ongekend is.

Bronnen: Financial Times, Finews, Financial Post

Foto: Flickr