Voorbije week was het precies tien jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns omviel, meer precies op 13 maart 2008.
Het was precies ook de gebeurtenis die het begin inluidde van de Grote Financiële Crisis die ervoor zorgde dat erna niets meer hetzelfde was. De geïndustrialiseerde wereld kende een grote depressie in de jaren 2008-2009. In deze periode leerden we dat de economie nooit in één rechte lijn omhoog gaat en dat de economie inherent cyclisch is. Hierdoor vielen heel wat mensen van hun roze wolk.
Het werd gevolgd door een periode van ongebreidelde creatie van liquiditeiten in het systeem. De centrale banken injecteerden immers zoals nooit tevoren geld in het systeem. Dat leidde vooralsnog niet tot inflatie, maar de inflatie zal onvermijdelijk opduiken wanneer de geldhoeveelheid ook fors gaat toenemen.
In deze periode begonnen mensen ook meer aandacht te krijgen voor beleggingen buiten het banksysteem. Vastgoed steeg fors, maar ook andere activa die als reëel kunnen worden beschouwd, zoals kunst en ook de edelmetalen. In deze periode stegen de edelmetalen ook bijzonder fors.
Maar daarna is de stijging ook een beetje afgevlakt. Want in dezelfde periode stegen ook de aandelenmarkten bijzonder fors. Vanaf een dieptepunt van de S&P 500 index op een stand van 666 punten steeg de index met een factor vier. Het is duidelijk dat dergelijke situaties niet kunnen blijven duren.
Vandaag is ondanks een stijging van de volatiliteit alles vrij nuchter aan het oppervlak. Maar schijn bedriegt. De financiële wereld is helemaal niet gezonder dan tien jaar geleden. Integendeel, de schulden zijn hoger en als de economie begint tegen te zitten, dan gaan ook de slechte leningen toenemen.
Goud en zilver zijn en blijven daarom enorm belangrijke bestanddelen van elk vermogen. Het is onontbeerlijk om deze in portefeuille te hebben. Begin er dus vandaag aan.
[xyz-ihs snippet=”promo”]