Een Britse rechtbank heeft afgelopen vrijdag 11 miljoen dollar toegekend aan een voormalig partner bij accountantsfirma Ernst & Young (EY).
Amjad Rihan krijgt die schadevergoeding vanwege zijn rol als klokkenluider. Hij stelde het witwassen van geld bij een grote goudraffinaderij in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bloot.
Volgens Rihan werd hij door EY naar buiten gewerkt nadat hij in 2013 zijn bezorgdheid uitte over onregelmatigheden bij edelmetaalhandelaar en -raffinaderij Kaloti. Kaloti was toen de grootste goudraffinaderij van de VAE.
Volgens de rechter Timothy Kerr van het Britse Hooggerechtshof klopt die bewering. Hij oordeelde dat EY de resultaten, van een door Rihan geleide audit van de handelspraktijken van Kaloti, heeft geholpen om zaken te verdoezelen.
Zo zou Kaloti onder meer miljarden dollars aan contant geld hebben betaald, waarbij het zich totaal niet interesseerde in de herkomst van het goud.
Ook kocht het goudstaven aan afkomstig uit Marokko die een zilveren coating hadden gekregen om zo exportbeperkingen te vermijden.
Rihan nam zelf in 2014 ontslag bij EY en lekte zijn bevindingen naar de media. Kaloti heeft eerder ontkend dat er sprake was van wangedrag.
EY, een van de “Big Four” – ’s werelds grootste accountantskantoren, zei dat het verrast en teleurgesteld is in de uitspraak.
EY gaf in een verklaring aan: “We will appeal and, therefore, not comment in detail. It was the work of an EY Dubai assurance team that uncovered serious irregularities and reported them to the proper authorities”
Volgens EY is alles dus volgens fatsoenlijk beleid en officiële wegen gegaan. Daarbij geeft het aan dat het werk van EY-team in Dubai er voor heeft gezorgd dat er uiteindelijk sancties kwamen tegen de raffinaderij.
Kaloti bleef tot 2015 geaccrediteerd door de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten. Toen bleek uit een andere audit dat het bedrijf goud aankocht in Soedan, terwijl dat onder Amerikaanse sancties viel.
Uit onderzoek vorig jaar bleek dat de Verenigde Arabische Emiraten de bestemming is van miljarden dollars aan goud dat uit Afrika wordt gesmokkeld.
In zijn claim tegen EY gaf Rihan te kennen dat hij moeite had gehad om nieuw werk te vinden nadat hij bij EY was verdreven.
De rechter stelde hem in het gelijk en kende 10,8 miljoen dollar aan schadevergoeding en 147.000 dollar aan onkosten toe.
Foto: Flickr