Telkens wanneer de prijzen van goud, zilver en platina in een consolidatiefase zitten zoals vandaag, geeft dat ons de kans om uit te zoomen en eens naar het grotere plaatje te kijken.
De maand juni werd gekenmerkt door (weliswaar beperkte) zwakte op de edelmetaalmarkten. Zowel Goud als Zilver, verloren zowat de helft van hun terreinwinst sinds begin maart. No Big Deal!
De maand juni is trouwens wel vaker gekenmerkt door wat zwakte (zoals we in onze vorige nieuwsbrief toonden).
Begin juli hebben we bijgevolg weer alle kansen, de seizoensinvloeden spelen vanaf nu weer in ons voordeel.
Maar het grote plaatje is belangrijker:
Gedurende de afgelopen 15 maanden, hebben een heleboel “nieuwe” beleggers fysiek edelmetaal ontdekt. Deze mensen zitten nu dus naar onze mening ook op de juiste trein voor de komende jaren.
Maar ze zien wel meteen een correctie/consolidatie, terwijl de vraag naar fysieke edelmetalen toch echt wel bijzonder groot is!
Kunnen we dat verklaren? Dat er meer metaal uit de markt verdwijnt dan er mogelijkerwijs kan bijkomen, en dat de prijs TOCH niet stijgt?
Natuurlijk.
Het is hetzelfde punt dat wij hier al talloze malen aanhaalden. De prijs van de edelmetalen wordt absoluut NIET gemaakt in de “echte” fysieke markt, waar munten en baren over de toonbank gaan. Maar wel op de papieren/elektronische markten van vooral Londen en in mindere mate New York. Daar wordt goud door banken, hedge funds en speculanten actief en massaal verhandeld zoals een munteenheid.
En van het volume van die handel kan je niet anders dan onder de indruk zijn. Letterlijk honderden keer het volume in baren en munten!
De prijs voor goud wereldwijd, wordt bijgevolg vandaag in Londen gemaakt, door elektronisch handelen. Nergens anders en zonder twijfel.
Dit blijft niet eeuwig zo, dat gaat veranderen, en zelfs niet zo heel ver in de toekomst! Tot dan, blijft de papieren markt de bepalende factor op korte termijn!
Maar niet getreurd, de trend is gewoon omhoog. Vandaag willen we je de overeenkomsten tonen met een gelijkaardige periode van enkele jaren geleden.
Er is namelijk nog zo’n periode geweest, waarin een groter gedeelte van spaarders en beleggers richting goud en zilver trokken, OOK TOEN moesten die nieuwe kopers even geduld hebben alvorens ze beloond werden!
(ook toen zullen, net zoals vandaag, een aantal kopers weer te snel de handdoek in de ring hebben gegooid)
In 2008 al, maar vooral in 2009, zagen we voor het eerst in bijna 30 jaar het iets grotere publiek richting goud kijken.
Volkomen terecht, toen al, want als reactie op de financiële crisis schoten Centrale Banken in actie en leerden ze ons de uitdrukking “Quantitative Easing” kennen. Wij vinden “geld drukken”, hoewel kort door de bocht, ook ok als verklaring trouwens.
De prijs van goud zou uiteindelijk 160% gaan stijgen in euro. Die van Zilver stond, ook in euro, voor een verschroeiende rit van meer dan 400%. Maar dat gebeurde voor de kopers van dat moment OOK NIET ONMIDDELLIJK.
Maart 2008 startte met een correctie voor de goudprijs, 16 maanden later, in juli 2009 dus, klom de goudprijs pas terug naar niveau van begin maart 2008. Dit ondanks ook toen steeds groter wordende interesse en vooral de fundamentals die steeds beter werden. Elke maand werd er, ook toen, massaal nieuw geld in de markten gepompt.
Voor Zilver hadden de nieuwe beleggers trouwens nog wat meer geduld nodig, het duurde daar zelfs tot maart 2010, een volle twee jaar, alvorens Zilver “vertrok”.
Vertrekken is ook niet het juiste woord, het was op dat moment een raket die gelanceerd werd, want de prijs ging vanaf dan exponentieel richting 50 dollar. Die wilde rit eindigde al een luttele 12 maanden later, maar wel op een heel ander prijsniveau!
Conclusie:
We hebben ons in de herfst van vorig jaar al de bedenking gemaakt dat 2008 en 2020 best veel op elkaar leken op de edelmetaalmarkten.
Nu blijkt ook voor 2021 en 2009 het geval te zijn en dat vinden we prima zo.
Al dat fysieke metaal dat van de markt verdwenen is, komt ook dit keer niet meer terug naar de markt.
De zwakte in juni heeft de kopers van fysiek goud ook helemaal niet van de wijs gebracht. De volumes zijn en blijven hoog. Met dit goud kan je het snelste je positie in goud uitbreiden. Of neem alternatief een kijkje tussen de gouden munten van 1 ounce.
Zilver heeft een ander profiel dan goud, maar was de vorige keer wel de hoogvlieger. Met de goud/zilver ratio nog steeds op een historisch hoge 68 EN de hele #Silversqueeze beweging die metaal van de markt blijft halen, zit een outperformance ook dit keer in de kaarten.
Wij zijn er van overtuigd dat dit de meest efficiënte manier is om fysiek zilver aan te kopen.