25 procent stijging goud geeft angst voor central banken weer

De grote goudkoorts van 2016 lijkt op stoom te komen. Aanhoudingen in het edelmetaal zijn nu met een kwart gestegen, voornamelijk wegens de bezorgdheid over de impact van negatieve rentes in zowel Europa als Japan en dezelfde mogelijke intenties van de Federal Reserve. Investeerders profiteerden de afgelopen 2 weken van lagere prijzen door aanhoudingen te vergroten. De vraag naar goud steeg naar het op 1 na hoogste niveau ooit.

De wereldwijde vraag in het eerste kwartaal steeg met 21 procent tot 1,289.8 ton ten opzichte van een jaar eerder, zo gaf de World Gold Council vorige week donderdag aan. Alleen het laatste kwartaal van 2012 kende betere cijfers. Goud ETF’s kenden een stijging van 25 procent sinds het dieptepunt zeven jaar geleden. Terwijl de afgelopen twee weken de goudprijs zo’n 1,6 procent verloor stegen de aanhoudingen in goud ETF’s elke dag. In totaal een stijging van zeker 60 ton.

Goud is op zilver na het best presterende metaal dit jaar wegens de toenemende bezorgdheid over de effectiviteit van het beleid van centrale banken. Beleggers worden richting goud gedreven wegens een structurele verschuiving in de vraag, aldus Bernard Aw, strateeg bij IG Asia Pte. Aw:

Firstly, the negative interest rate environment and quantitative-easing policies are reducing the pool of suitable investment options, and making gold less costly to hold. Second, lingering fears of competitive currency devaluations and potentially fresh bouts of market volatility encourage safe-haven demand

Nadat de Fed in december de rente verhoogde schoot goud begin dit jaar omhoog en hebben beleggers steeds minder vertrouwen dat de rente zal worden verhoogd. Werd de kans op een renteverhoging voor juni aan het begin dit jaar geschat op 75 procent, tegenwoordig ligt dat op slechts 4 procent. Dit geeft aan dat zij ook weinig vertrouwen hebben in de kracht van de Amerikaanse economie.

Volgens Roland Wang, directeur bij het World Gold Council in China, zal de vraag naar goud ook in China sterk blijven groeien, dit wegens de hoge volatiliteit in aandelen en obligaties.

Terwijl ook centrale banken voor het 21e achtereenvolgende kwartaal het edelmetaal aankochten, bleek de totale aankoop 3 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2015. Toch zullen landen naar verwachting dit jaar zo’n 400 tot 600 ton bijkopen. Dit in vergelijking met 566,3 ton in 2015.

Bronnen: Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]