Er zijn momenteel verschillende krachten aan het werk die in het voordeel spelen van goud. Beleggers over de hele wereld zullen verschillende nakende verkiezingen in Europa van nabij opvolgen dit jaar om te zien of anti-immigratie, anti-vrijhandel en nationalistische partijen verder opmars maken, in het zog van de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
In Nederland wordt er gestemd op 15 maart, in Frankrijk op 23 april en 7 mei en in Duitsland op 24 september.
Ook is de geopolitieke onzekerheid bijzonder hoog. Zulke onbekende risico’s kunnen de financiële markten in vuur en vlam zetten. Denken we maar aan terroristische aanslagen, een politieke of militaire staatsgreep of zelfs een natuurramp.
Ten derde zien we een nieuw economisch beleid dat Trump in voege wil brengen. Er blijft heel veel onzekerheid over de manier waarop Trump zijn kabinet uiteindelijk wil invullen. Een hele reeks voorstellen, gaande van belastingverminderingen tot deregulering hebben het potentieel om de zaken op hun kop te zetten.
Ten vierde blijft de langdurige periode van lage rentevoeten een probleem. Nooit in de geschiedenis hebben belangrijke centrale banken zoals de Fed, de ECB en de Bank of Japan zoveel geld in het systeem gepompt als vandaag. Het geld verliest constant aan waarde. Goud gaat nu een forse inhaalbeweging maken omdat het beleggers de mogelijkheid biedt om zich te beschermen tegen al deze risico’s.
Slimme beleggers positioneren zich al volop voor de komende goudrally door de inflatie die er zit aan te komen. De miljardair-belegger Stan Druckenmiller vertelde dat hij in december en januari goud heeft gekocht. Hij wees op het gebrek aan Amerikaanse visibiliteit over het beleid.
Ook Alan Greenspan, die tussen 1987 en 2006 voorzitter was van de Fed, werd geciteerd in het magazine Gold Investor over het belang van goud als belegging. Greenspan vertelde dat goud een verzekering is, en niet op de korte termijn gericht is, maar voor bescherming op lange termijn. Hij voegde er nog aan toe dat goud de primaire munt is, samen met zilver.
Dat is altijd zo geweest. De eerste gouden munten werden geslagen in 600 voor Christus in Klein-Azië. Waarom zouden beleggers in deze super onzekere tijden niet volop inzetten op goud?
Goud opnemen in je portefeuille is kiezen voor bescherming en veiligheid. Dat is al duizenden jaren het geval.
[xyz-ihs snippet=”goud”]