Een van de belangrijkste argumenten om een flinke portie goud en zilver aan te houden, is het tegenpartijrisico. We lazen onlangs een bijzonder interessant artikel op Bloomberg waarin de vier belangrijkste risico’s voor het huidige systeem uit de doeken worden gedaan.
Het is nu tien jaar geleden dat Lehman Brothers omviel, en de markten zijn bijzonder gespannen. Er zijn vier redenen waarom de wereldeconomie nu mogelijk meer kwetsbaar is dan toen.
Ten eerste heeft de Bank of International Settlements regelmatig gewaarschuwd dat er een recordniveau aan schulden is in de wereld. Het is niet alleen de loutere omvang van de schuldenberg die tot bezorgdheid aanzet, maar ook de achteruitgang van de gemiddelde kwaliteit van de schuld.
Ten tweede zit de kwantitatieve versoepeling op haar hoogtepunt. De centrale banken hebben na al deze versoepelingsmaatregelen maar liefst 15 biljoen USD op hun balansen staan, en de rentevoeten staan nog steeds op extreem lage niveaus. Wanneer de centrale banken echt hun vuurkracht nodig hebben, zal er niks meer overschieten.
Ten derde is het politieke centrum in heel wat landen totaal afgebrokkeld. Er is een sterke ruk naar rechts in heel wat landen ter wereld. Populisme zowel aan de linkerkant als de rechtkant duikt sterk op. Het kiespubliek is meer ontevreden dan ooit.
En ten vierde zit de geopolitieke situatie in het slop. De situatie is meer gespannen dan ooit. Dit heeft te maken met een crisis die maar blijft aanslepen. De handelsoorlogen tussen China en de VS zijn daar slechts één gevolg van.
Voor ons is het bijzonder duidelijk: je moet een stevige positie fysiek edelmetaal in je portefeuille hebben. Dat is de enige manier om de kwetsbaarheid van het bankensysteem het hoofd te bieden en de schulden aan te kunnen. Goud is het tegenovergestelde van schuld, met name geld. Al de rest is krediet!
[xyz-ihs snippet=”goud”]