De Zwitserse import uit Rusland is in januari met bijna een vijfde procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, grotendeels door aankopen van Russisch goud dat via het Verenigd Koninkrijk werd vervoerd. Dit ondanks een verbod sinds 3 augustus 2022 op de directe en indirecte invoer van goud uit Rusland, nadat Zwitserland zich had aangesloten bij het embargo van de Europese Unie op de export van Russisch goud.
Zwitserland had in 2022 ook al 28,5 ton goud ter waarde van 1,57 miljard frank (1,7 miljard dollar) uit Rusland ingevoerd, zo bleek uit Zwitserse douanegegevens. Dit was een 1,6-voudige stijging ten opzichte van 2021 en in lijn met de gemiddelde zendingen van 2015 tot en met 2017. Uit de statistieken blijkt dat de import van goud uit Rusland naar Zwitserland in maart en april 2022 volledig stopte, maar in mei werd hervat en gestaag doorging tot het einde van het jaar.
Het ingevoerde goud in januari voldeed aan de op het moment van import geldende eisen, aldus het Federaal Bureau voor Douane en Grensbeveiliging (FOCBS). Doorslaggevend was dat het goud in kwestie na 4 augustus 2022 niet meer uit Rusland is uitgevoerd. Bovendien werd het goud in Zwitserland ingevoerd vanuit het Verenigd Koninkrijk en niet rechtstreeks vanuit Rusland.
De NGO Swissaid gaf te kennen dat dit goud kennelijk al lange tijd in kluizen in Londen of in vrije magazijnen ligt opgeslagen en dus niet door de sancties wordt getroffen. Het gaat waarschijnlijk om goud van Russische oorsprong dat vóór de sancties of zelfs vóór de oorlog werd geëxporteerd.
“Our concern is more about indirect imports of Russian gold, especially those that go through the United Arab Emirates. The gold is melted down and processed there before being sent to various places around the world, including Switzerland, where it has a new origin. It is impossible to really trace the origin of the gold”
Op 10 februari bedroegen de internationale reserves van Rusland nog 589 miljard dollar, bestaande uit buitenlandse valuta, bijzondere trekkingsrechten (SDR’s), een reservepositie in het Internationaal Monetair Fonds en monetair goud. Deze reserves vertegenwoordigen liquide buitenlandse activa waarover de Centrale Bank van Rusland (CBR) en de Russische regering kunnen beschikken. Een week later, op 17 februari, waren deze reserves gedaald met 1,2 procent tot 582,1 miljard dollar – zo gaf de CBR gisteren aan.
Dat de sancties op Rusland – waaronder de bevriezing van 300 miljard dollar van de Russische goud- en deviezenreserves in Europa en de VS – weinig omvatten blijkt wel uit het feit dat rechtshandhavingsinstanties van de EU er in geslaagd zijn slechts 33,8 miljard euro op hebben weten te sporen en te bevriezen. De overige middelen zijn niet gevonden en blijven vermoedelijk onder Russische controle.
Bronnen: Swiss Info, Intellinews, Interfax