Ik kocht voor het eerst goud in de zomer van 2007. De kredietcrisis was toen al een paar maanden in volle gang. In de maanden voordien waren enkele kleinere financiële spelers failliet gegaan, maar over het algemeen was er weinig ongerustheid.
De situatie was onder controle en voor besmettingsgevaar moesten we zeker niet vrezen. De verliezen zouden hooguit $100 miljard bedragen volgens Fed-voorzitter Ben Bernanke en de banken hadden kapitaal genoeg om dat op te vangen.
Zelf zag ik dat toch anders. Ik had de complexe financiële producten zoals CDS-contracten en CDO’s goed bestudeerd en ik schatte de verliezen op het tienvoudige van de genoemde bedragen: $1.000 miljard.
Het was me al snel duidelijk dat banken dit soort verliezen nooit konden dragen en in feite virtueel failliet waren.
Hoe kon ik in dit soort omstandigheden mijn vermogen en het vermogen van mijn bedrijven veilig houden?
De banken waren geen optie meer en ik had ook al snel door dat centrale banken de geldpersen aan het werk zouden zetten. Ik vreesde voor een behoorlijke geldontwaarding.
Bleef over: goud en zilver.
Ik ben begin kopen in de zomer van 2007 en ben er eigenlijk nooit mee gestopt. Ik heb momenteel bijna 60% van mijn beleggingen in edelmetaal zitten.
De huidige situatie doet mij een beetje aan deze periode denken.
We hebben deze week het faillissement gezien van Silvergate en Sillicon Valley Bank en je leest weer overal dat het om geïsoleerde gevallen gaat en we niet hoeven te vrezen voor besmettingsgevaar.
En trouwens: de banken verkeren in een uitstekende financiële positie en beschikken over meer dan voldoende kapitaal.
Ach ja, wat kunnen ze anders zeggen in feite?
Had je nu werkelijk gedacht dat ze je gingen vertellen dat het tijd is om te panikeren en je geld van de bank te halen?
Als je de situatie echter wat beter bestudeert, merk je al snel dat het zeker niet om geïsoleerde gevallen gaat.
Martin Gruenberg, voorzitter van de FDIC, verklaarde maar enkele dagen geleden het volgende:
“Het huidige rentetarief heeft dramatische effecten gehad op de winstgevendheid en het risicoprofiel van banken. De langer lopende activa die door banken zijn verworven toen de rente lager was, zijn nu minder waard dan de nominale waarde. Het resultaat is dat de meeste banken ongeveer $620 miljard aan niet-gerealiseerde verliezen hadden eind 2022.”
ZES-HON-DERD TWIN-TIG MIL-JARD!
De Amerikaanse banken hebben samen ongeveer $2.100 miljard aan eigen vermogen. Die ongerealiseerde verliezen vertegenwoordigen dus ongeveer 30% van het kapitaal van de banken.
Ja, dan is het niet gek dat spaarders ongerust zijn en in lange rijen aan het loket staan om hun centen terug te trekken.
De techbedrijven hadden in ieder geval maar 24u nodig om $42 miljard aan kapitaal op te vragen bij de huisbankier.
Dat is tegenwoordig de reactiesnelheid van ongeruste klanten. Het ene moment is er niks aan de hand, en het andere moment kan je niet meer bij je geld.
Eén van de investeerders die niet twijfelde om de centen op te vragen, was PayPal-oprichter Peter Thiel.
Dezelfde Thiel die tijdens de zomer van 2021 al eens voor $50 miljoen aan fysiek goud kocht.
“Je moet voorbereid zijn op een wereld met meer zwarte zwanen”, zei hij daarover.
Hij kocht dat goud voor zijn bedrijf Palantir en hij gaf nog mee dat hij het goud in fysieke vorm bezit en op eender welk moment het goud ook effectief fysiek in handen kan krijgen.