De afgelopen week zat boordevol nieuws voor de edelmetalen. Laten we eens kijken naar de hoogtepunten en de kansen die zich voordoen, zowel voor goud als voor zilver:
1. De banken blijven onder vuur liggen, we zien de vraag naar edelmetalen toenemen omdat beleggers veilige havens zoeken.
2. Op woensdag heeft de Amerikaanse Centrale Bank mogelijk haar laatste renteverhoging doorgevoerd, wat het financiële landschap verder kan beïnvloeden.
3. De balans van diezelfde Centrale Bank, de FED, nam in slechts twee weken tijd sterk toe, waardoor een groot deel van de inspanningen van het afgelopen jaar teniet werd gedaan. De daling van de balans over 11 maanden, werd in twee weken voor 60% uitgewist.
4. Geopolitieke spanningen: China en Rusland willen samenwerken om de positie van de dollar als wereldmunt verder te verzwakken.
5. Waar het wel nog bijzonder stil blijft, is in de enorm grote derivatenmarkt. Dat mag ook nog even zo blijven van ons, want daar spreken we over een markt die, compleet onbegrijpelijk voor ons simpele verstand, duizenden biljoenen groot is.
In deze context is het allerminst verbazend dat goud en zilver, als monetaire metalen, hernieuwde aandacht krijgen en koerswinsten boeken.
Goud, noteerde voor het eerst boven 2000 dollar per ounce.
Als je nu denkt: “die dollar is ook niet meer wat het geweest is”, dan zijn wij het alvast met je eens! Wij kunnen ons moeilijk een scenario voorstellen waar fysiek goud niet de “place to be” is de komende tien jaar.
Zilver startte later dan goud met een prijsrally (zoals we gewoon zijn) en heeft goud intussen niet alleen ingehaald qua percentage koerswinst, maar ook voorbij gestoken (ook zoals we gewoon zijn).
Beide metalen noteren nu, qua prijs in euro, boven hun 200-daags gemiddelde. Als de koers boven dit 200dma noteert, is dat alvast één eigenschap van een gezonde stierenmarkt.
Ook Platina doet een poging om boven dat 200dma te klimmen.
Zilver.
De laatste weken hebben we vaker over zilver geschreven, begin deze maand, dus nog voor de huidige rally startte, deden we dat nog in deze nieuwsbrief.
Waar “willen” we nu op lange termijn met dat fysiek zilver naartoe?
Wij speculeren alvast – zonder garantie – op een unieke kans in de komende jaren om tijdens een spectaculaire zilverprijs rally ons zilver tegen zeer gunstige koersen om te wisselen voor goud.
Hoewel dit niet gegarandeerd is, kan een dergelijke gebeurtenis een aanzienlijk rendement opleveren.
Als je nog niet echt bekend bent met de zilvermarkt, is het wel goed te weten dat die zilvermarkt in vergelijking met goud berucht is om zijn grotere prijsschommelingen. Dat geldt zowel naar boven als naar beneden.
Het is dus zaak om je in de zilvermarkt nooit gek te laten maken en geduldig te wachten op de juiste momenten.