Een recente studie van Invesco toont enkele interessante overwegingen die centrale banken maken, als gevolg van de financiële crisis van vorig jaar.
Om te beginnen zien we een repatriëringstendens van goud door de centrale banken. De sancties die het Westen tegen Rusland stelden, een bevriezing van hun financiële middelen ter waarde van zo’n 320 miljard dollar, heeft de bal hiervoor aan het rollen gebracht.
Het onderzoek toont aan dat momenteel 68% van de centrale banken hun goudreserves in eigen land aanhouden, tegenover 50% in 2020. Dit is een stijging van maar liefst 36%. “Als het mijn goud is, wil ik het in mijn eigen land hebben”, is volgens de verantwoordelijke van het rapport Rod Ringrow een breed gedragen standpunt onder de centrale banken.
Respondenten zien goud en obligaties zien als veilige investeringen, ook infrastructuur vinden ze een interessante beleggingscategorie.
Verder weerspiegelen de resultaten van het onderzoek een gedaald vertrouwen in de Amerikaanse dollar, omwille van de torenhoge staatsschuld in het land. Toch kunnen respondenten geen alternatief voor de dollar als wereldreservemunt aanduiden. Want ook het vertrouwen dat de Chinese Yuan deze taak zou overnemen is gedaald van 29% naar 18%.
Tot slot lezen we in de studie dat zo’n 80% van de 142 onderzochte instellingen geopolitieke spanningen beschouwen als grootste risicofactor in het komende decennium, terwijl 83% zich steeds zorgen maakt over de hoogte van de inflatie.
Wat de toekomst ook brengt, wij zijn benieuwd wat ons te wachten staat.
Stel alvast jouw financiële middelen veilig via Goud999Safe
Bron: Countries repatriating gold in wake of sanctions against Russia, study finds – MINING.COM