Fortune Business Insights, een Indiaas adviesbureau, verwacht dat de wereldwijde markt voor edelmetalen $400 miljard waard zal zijn tegen 2028. In 2021 bedroeg de wereldwijde marktwaarde van edelmetalen $275 miljard. Het adviesbureau verwacht dat de samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) van deze waarde tussen 2021 en 2028 zo’n 5,6% zal bedragen.
Hoewel verschillende onderzoeksinstellingen twisten over het CAGR-% (telkens min. 5%!) en over de exacte waarde van de markt, lijkt de breed gedragen consensus te zijn dat tegen 2028 de waarde van de wereldwijde markt voor edelmetalen hoe dan ook in de lucht zal schieten.
Fortune Business Insights geeft in haar onderzoek een completer beeld van dit fenomeen:
Goud zou een cruciale rol spelen in de groei van de markt. Zo zou het investeringsaspect doorslaggevend zijn voor de groei. Dit wordt veroorzaakt door het toenemend geloof dat goud een lage risicofactor heeft, in tegenstelling tot de meeste activa. “De perceptie van goud als statussymbool en als veilige haven voor investeringen heeft aanzienlijk bijgedragen aan de groei van de markt, omdat investeerders regelmatig naar goud neigen als een activum dat zijn waarde zal behouden.”, klinkt het bij Fortune Buiness Insights.
Daarnaast is het opmerkelijk dat ook de vraag naar sieraden een belangrijke drijfveer zou zijn voor toenemende investeringen in goud. Denk hierbij aan het rijkelijk gebruik van goud tijdens Zuidoost-Aziatische huwelijksceremonies (bruidsschatten- en giften, sieraden voor de bruid, bescherming van goud tegen negativiteit, aangeven van status,..). Gezien de substantiële bevolkingsgroei en toenemende bestedingscapaciteit van de bevolking in deze regio, zal goud op deze manier ook bijdragen aan de groei van de markt.
Zilver daarentegen zou het meeste profiteren van de groeiende elektrische en elektronische industrie. Denk hierbij aan toepassingen van zilver als elektrische geleiders, in schakelaars, in printplaten of in zonnepanelen.
Tot slot zullen ook platina en palladium bijdragen aan de aanzienlijke marktgroei. Beide worden gebruikt in katalysatoren voor auto’s. Nu het milieubewustzijn groeit, en naar verwachting zal blijven groeien, en de regelgeving rond koolstofemissies sterk veranderlijk is, zal de vraag naar platina ook toenemen.
Via deze weg koopt u op de efficiëntste manier fysiek edelmetaal