In 2022 kochten centrale banken ongeveer 1/3 van de gehele jaarproductie van goud op (De goudstrategie van Centrale Banken). En in 2023 zet hun honger naar goud onverminderd door.
Ook dit jaar blijven centrale banken wereldwijd recordhoeveelheden goud aankopen.
In het derde kwartaal van 2023 kochten centrale banken gezamenlijk 337 ton goud. Dit betekent een indrukwekkende stijging van 120% ten opzichte van vorig jaar en ook het op één na hoogste kwartaal van goudaankopen ooit.
De teller staat intussen op 800 ton netto aankopen voor dit jaar.
De grootste vraag kwam van de People’s Bank of China (PBoC), de National Bank of Poland (NBP) en de Central Bank of the Republic of Turkey.
De PBoC blijft wereldwijd de grootste afnemer van goud. Op dit moment bezitten ze officieel 2.192 ton goud, maar de werkelijke Chinese goudreserve kan aanzienlijk hoger zijn.
Ook de NBP heeft een duidelijk standpunt ingenomen ten aanzien van goud. Ze stellen: “Door onze goudreserves te vergroten, vergroten wij de kredietwaardigheid van ons land.” De Poolse goudreserve vertegenwoordigt nu 11% van de totale reserves van de Poolse Centrale Bank. De bank heeft plannen om goud te blijven kopen totdat dit percentage 20% bereikt.
Ook de Turkse goudreserve herstelde terug tot 668 ton in Q3. Het land heeft in augustus het import quota op goud heringevoerd. Toch lijken er geen plannen te zijn om het goud verder te verkopen om aan de enorme vraag te voldoen.
Wereldwijd ligt er intussen zo’n 35.000 ton goud in kluizen van Centrale Banken. In extremis is de vraag naar goud vanwege Centrale Banken haast onbeperkt. Wij denken al vele jaren dat CB’s jaarlijks het absolute maximum van de markt halen, zonder de prijs te veel te beïnvloeden.
Goud is de ultieme reserve achter ons financiële systeem en vroeg of laat moet die reserve opgewaardeerd worden. Heel wat Centrale Bankiers zijn daar perfect van op de hoogte.
Zelf een positie in goud opbouwen?
Wij kiezen voor de makkelijkste en veiligste manier om fysiek edelmetaal te kopen, verkopen én op te slaan!