Na een zeldzame daling van de platinaprijs gedurende acht werkdagen, vat de prijs nu een herstelbeweging aan.
Samen met de positieve divergentie van de platinaprijs en de Relative Strength Index, is dat een gunstig signaal voor de markt.
De RSI is een indicator die beleggers helpt om koop- en verkoopmomenten te bepalen. Positieve divergentie ontstaat wanneer de RSI en de koers een tegengestelde beweging maken. Voor de platinaprijs stijgt de RSI, terwijl de koers daalt. Dit suggereert dat er mogelijk een positieve dynamiek ontwikkelt en dat de verkoopdruk afneemt.
Niemand kent het vervolg voor de platinaprijs met zekerheid, maar dit zijn het soort omstandigheden waarin nieuwe rally’s kunnen vertrekken. Dat is hoopvol in een haast depressieve markt met weinigen aan boord…
Wat je vandaag met quasi zekerheid kan stellen, is dat het “mandje” van de metalen die in Zuid-Afrika samen worden ontgonnen in dezelfde ertslagen – platina, palladium, rhodium en nikkel – de komende jaren opnieuw in prijs zal moeten toenemen.
Tenminste, indien we de edelmetalen uit dat lijstje nog willen gebruiken in de industrie.
Welk metaal zal dit keer de driver zijn die de producenten uit de problemen haalt?
De waarde van de PGM ertsen in Zuid-Afrika is voor veel mijnen meer dan gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. Dit betekent dat een prijsstijging van dit ‘mandje’ van metalen (platina, palladium, rhodium en nikkel) noodzakelijk is voor de lange termijn overleving van mijnbouwers.
Maar het is natuurlijk niet noodzakelijk dat alle metalen even sterk toenemen in prijs. De waarde van het “mandje” moet omhoog, maar dat kan eventueel ook via één uitschieter.
De afgelopen jaren bijvoorbeeld, zorgden rhodium en palladium voor rendabiliteit. Platina was toen ook al goedkoop, te goedkoop in historisch perspectief, maar het werd wel mee ontgonnen omdat het geproduceerde geheel waardevol genoeg was.
Vanaf 2019 was vooral Rhodium de uitschieter, dit edelmetaal werd snel heel belangrijk voor de producenten (als u al wat langer onze nieuwsbrieven leest, kent u het rhodium verhaal wel).
Vandaag staat de prijs van rhodium meer dan 80% lager dan de topkoersen die ze in 2020 bereikte. Ook rhodium neemt momenteel dus niet de rol als uitschieter in.
Platina is de grootste kanshebber
Rhodium heeft een markt die zeer moeilijk in te schatten is, Nikkel is puur een basismetaal en Palladium is zeer afhankelijk van de auto-industrie. De kans dat één van deze 3 metalen de nieuwe uitschieter van het “mandje” wordt is dan ook vrij klein.
De platinamarkt daarentegen, kijkt tegen een verwacht fysiek tekort aan. Niet ergens in de toekomst, maar vanaf dit jaar al.
Vorig jaar werd er nog voldoende platina geproduceerd, maar volgens de WPIC (World Platinum Investment Council) kan het tekort in 2023 oplopen tot zelfs 1 miljoen ounce.
Dat betekent ruwweg dat de productie dit jaar 7 miljoen ounce zou bedragen en de vraag naar platina 8 miljoen ounce.
Bovendien zou deze situatie ook de komende jaren niet verbeteren.
Dan zwijgen we nog over mogelijk nieuwe toepassingen voor platina zoals waterstof, die de vraag naar het metaal omhoog kunnen duwen.
Waar speculeren wij op?
Wij speculeren op aanzienlijk hogere prijzen voor platina in de toekomst. Platina kan de producenten in Zuid-Afrika rendabel houden, als de prijs per kilogram maar hoog genoeg is…
De beste manier om fysiek platina aan te kopen, is via goud999safe.