Wat er zich de afgelopen twee weken in de edelmetaalmarkten afspeelde, was misschien wel het best mogelijke scenario voor ons onderwerp van vandaag.
Op vrijdag 1 december immers bereikte de goudprijs een nieuw record, zowel in euro als in dollar. Op maandagochtend 4 december werd die goudprijs in Azië nog verder omhoog gestuwd.
Maar toen de Westerse traders hun schermen aanzetten, vonden de banken op de papieren markten het tijd voor een pauze.
Deze stijging op maandagochtend zette een tijdelijke top neer en dat voelde enigszins ‘vreemd’ aan. Sindsdien heeft de correctie de goudprijs met ongeveer 4% verlaagd ten opzichte van de slotkoers van 1 december.
Voor ons geen reden tot bezorgdheid.
De rally in de prijzen van de edelmetalen lijkt immers nog niet ten einde. Rally’s eindigen gewoonlijk wanneer speculanten extreem enthousiast zijn, niet in stilte zoals we op 4 december zagen.
Voor een inschatting van de richting van de goudprijs de komende maanden, nodigen we u uit om op goudhub volgend artikel van Maarten Verheyen te lezen: Een beginnersfout.
De goudprijs noteert momenteel nog steeds 8% in de plus voor 2023, met nog een halve maand te gaan dit jaar. Sinds 2000 gemeten, nadert de prestatie van goud zelfs de 9% per jaar. (en 9% stijging per jaar, betekent een verdubbeling in prijs elke 8 jaar)
De echte waarde van goud zal waarschijnlijk pas volledig duidelijk worden tijdens (of na) het ‘Eindspel’.
Zelfs als u twijfelt aan grote veranderingen op financieel en geopolitiek vlak de komende jaren, heeft een gezonde positie in fysiek goud bewezen zowel stabiliteit als rendement aan uw vermogen toe te voegen. (Fysiek goud is de ultieme financiële reserve!)
De recente bewegingen in goud zijn interessant, en goud is en blijft ook echt de basis van onze portfolio. Maar wat ons eveneens enthousiast maakt, zijn de kansen voor zilver die nu de laatste dagen ontstaan zijn.
In tegenstelling tot goud, noteert zilver nog niet eens in de buurt van een record. Sterker nog, de zilverprijs was in 1980, 43 jaar geleden, kortstondig zelfs dubbel zo hoog dan vandaag!
Enkele jaren geleden reeds, merkten we op dat de zilverprijs rond half december (nu dus ongeveer) dikwijls een “dip” kende, en ook vooral dat de eerste twee maanden van elk kalenderjaar vaak een positieve evolutie van de zilverprijs lieten zien.
Om die trend in beeld te brengen, bestudeerden we alle prijsschommelingen van zilver tijdens de maanden december, januari, februari, maart en april, in dollar en vanaf het jaar 1968!
Het grootste deel van dat manuele werk, want we spreken intussen over meer dan 6500 dagen aan prijsdata, deden we gelukkig enkele jaren geleden al in 2019…
Wat blijkt?
Dat wie goed kan aankopen in de maand december (dus tijdens die vaak voorkomende “dip” in de prijs), heeft vervolgens voor eind april van het jaar daarna gemiddeld 24,6% prijsstijging gezien.
Let wel: we hebben het dan over de maximale prijsstijging, vanaf het laagste punt in december het ene jaar en voor einde april van het jaar daarop. (Niet over de prijs op de laatste dag van april).
Het beste moment om fysiek zilver op te bouwen, ligt volgens de geschiedenis van de laatste 54 jaar aan prijsbewegingen, tussen vandaag en het einde van deze maand. We zitten namelijk middenin de traditionele “december dip” in de prijs en vanaf 1 januari is er meer kans dan gemiddeld op een positieve evolutie!
Via uw account bij goud999safe, kan u veilig en efficiënt fysiek zilver aankopen!