Zowel Discovery Silver (ticker DSV) als Tudor Gold (ticker TUD) kwamen gisteren met positief nieuws naar buiten. In een goede markt zouden beleggers de aandelen flink hoger duwen, maar in deze markt kan geen enkel bericht beleggers enthousiasmeren. Het zegt alles over het huidige sentiment.
Beleggers mogen dan de schouders ophalen voor goed nieuws, wij doen dat zeker niet!
Zowel Tudor (via Teuton Resources en American Creek Resources) als Discovery Silver zijn de grootste posities in mijn persoonlijke portefeuille en deze berichten laten zien waarom.
Laten we er maar meteen even induiken, ok?
Ik begin met Tudor Gold, eigenaar van 60% van Treaty Creek. American Creek Resources en Teuton Resources bezitten ieder 20%.
Treaty Creek is een gigantische goudontdekking en de nieuwe resourceschatting die gisteren werd vrijgegeven, maakt de ontdekking weer wat groter: het aantal goudequivalente ounces steeg met 19%.
Treaty Creek heeft nu 27,9 miljoen ounces in de “measured and indicated”-categorie en nog eens 6 miljoen ounces “inferred”. Samen goed voor 33,9 miljoen ounces!
Maar minstens even belangrijk is de reductie van de omvang van de open pit mijn waardoor de gletsjer niet meer verplaatst moet worden. Dit zal zeker een positieve impact hebben op de constructiekosten van een latere mijn, maar het tegelijkertijd ook makkelijker maken om de nodige vergunningen te bekomen.
CEO Ken Konkin vat de huidige resourceschatting mooi samen:
“Ons technische team heeft uitstekend werk verricht door het volume, de kwaliteit en het geologisch inzicht van onze enorme Goldstorm-afzetting te vergroten.”
“We hopen dat het boorprogramma van 2024 ons duidelijke informatie kan geven over de grenzen van de afzetting, aangezien deze in alle richtingen en in de diepte open blijft. We blijven het het project voortstuwen richting een PEA (Preliminary Economic Assessment).”
Even samengevat op basis van 33,9 miljoen ounces goudequivalent:
De goedkoopste ounces zitten dus momenteel bij American Creek Resources. Al deze aandelen bezitten dezelfde activa, zijnde een percentage van Treaty Creek. Via American Creek betaal je momenteel de laagste prijs (al kan dat snel veranderen want de markt is vrij illiquide!).
Discovery Silver (ticker DSV) kwam met een Feasibility Study, en deze lag eigenlijk in de lijn van de eerdere Pre-Feasibility Study.
Discovery Silver toont een net present value van $1,18 miljard op basis van $22 zilver.
Ter vergelijking: de huidige marktwaarde bedraagt amper $178 miljoen.
De net present value zou volgens deze PFS toenemen tot $2 miljard in het vierde productiejaar.
De mijn kan met een initiële kapitaalkost van $606 miljoen gebouwd worden en zal over een periode van 19 jaar gemiddeld 37 miljoen ounces zilver produceren (tegen een kostprijs van $13,5 per ounce).
Als je jaarlijks 37 miljoen ounces zilver kan produceren tegen $13,5 per ounce, verdien je aan de huidige zilverprijzen $350 miljoen per jaar.
Moet ik dan echt nog verder uitleggen waarom de huidige marktprijs van $178 miljoen wel heel erg goedkoop is?
Ja? OK, dan probeer ik nog het eens op een andere manier.
Discovery Silver heeft namelijk 1,35 miljard ounces zilver in de grond steken. Die ounces koop je dus momenteel tegen $0,13.
13 CENT VOOR EEN OUNCE ZILVER!
Dit project kan trouwens relatief snel in productie worden gebracht en ik vermoed dat men daarover niet zal twijfelen eens de zilverprijs verder uitbreekt.
Het management is momenteel volop met de financiering van de constructie bezig.
Hetgeen beleggers momenteel nog wat tegenhoudt om in Discovery Silver te stappen, zijn de verkiezingen in Mexico.
De huidige president roept dat hij geen nieuwe vergunningen voor open-pit mijnen zal toekennen en dat is natuurlijk geen al te best nieuws voor Discovery Silver.
Maar de soep werden zelden zo heet gegeten als ze wordt opgediend en we weten natuurlijk allemaal hoeveel verkiezingsbeloftes later ook realiteit worden. Bitter weinig natuurlijk.
Ik zie de huidige onrust eerder als een kans om de aandelen goedkoop in portefeuille te nemen.
Ik vergelijk het graag met Global Atomic, een uraniummijn in Niger.
De koers ging meer dan 60% onderuit in augustus naar aanleiding van de staatsgreep in Niger. Sinds de highs begin 2022 had het aandeel bijna 80% van de waarde verloren.
Macrotrends rook een kans en adviseerde het aandeel aan een koers van C$1,44.
We zijn nog geen half jaar verder en we staan 115% in de plus met deze positie. En als we Bart Peters mogen geloven, mogen we ons in 2024 aan nog veel meer koerswinst verwachten!
Toen we in augustus kochten, kregen we heel wat tegenwind. Een aandeel kopen nadat het land slachtoffer werd van een staatsgreep? Waren we nu helemaal gek geworden?
Maar het is dat soort irrationaliteit die gewoonlijk de beste beleggingen opleveren. Beleggers horen “staatsgreep” en hollen zonder denken naar de exits.
Diezelfde irrationaliteit zien we momenteel bij Discovery Silver.
Groeten,
Maarten Verheyen
PS. Wil je mij helpen? Deel een korte samenvatting van dit artikel via Twitter.