In de VS werkt men aan wetgeving om de Chinese eigenaar van TikTok te dwingen om de app te verkopen. Doen ze dat niet, dreigt een verbod.
En het wordt nog beter want Steven Mnuchin verzamelt al investeerders om TikTok te kopen. Steven Mnuchin is geen onbekende in Washington. Hij was van 2017 tot 2021 minister van Financiën.
In het westen hebben we uiteraard de reflex om de zaken door onze eigen bril te bekijken, maar laten we eens even een poging doen om dit verhaal door een Chinese bril te bekijken.
Je wordt gedwongen om een succesvol bedrijf te verkopen en tegelijkertijd presenteert een ex-minister zich als potentiële koper?
Draai het eens om. Stel je voor dat Nike wordt verplicht om de succesvolle Chinese dochter te verkopen en dat een belangrijk Chinees politicus zich aanbiedt als mogelijke koper. Het zou nogal wat zijn, denk ik? In de VS zouden ze moord en brand schreeuwen.
Nochtans is het precies wat er nu gebeurt met TikTok.
En los van het feit of je het eens bent met die maatregel of niet, zal dit niet zonder gevolgen blijven. China zal reageren. De handelsoorlog zal verder escaleren, en dat is voor niemand een goede zaak. Beide landen zijn economisch diep met elkaar verweven en hebben elkaar nodig.
Ze zeggen wel eens dat een oorlog geen winnaars kent, en dat geldt zeker ook voor een handelsoorlog.
De VS dacht eerder ook Rusland op de knieën te krijgen met economische sancties maar dat is niet gebeurd. Het is vooral Europa die hiervoor een hoge prijs betaalt. Het goedkope Russische gas werd ingeruild voor duurder Amerikaans gas en deze hoge energiekosten ondermijnen onze concurrentiepositie.
Ik heb meteen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne diverse malen geschreven hoe deze economische sancties Europa zouden veranderen in een economisch kerkhof.
We zijn twee jaar verder en het begint ook langzaam door te dringen bij de westerse leiders.
Ik citeer de BBC:
“Robert Habeck zei dat de Duitse regering haar voorspelling voor de economische groei voor 2024 naar beneden heeft bijgesteld van 1,3% naar 0,2%.
Dit betekent dat Europa’s grootste economie effectief is gestagneerd – hoewel het een volledige recessie heeft weten te vermijden.
De heer Habeck noemde de economische situatie van Duitsland eerder “dramatisch slecht”.
Vandaag zei hij dat Duitsland is getroffen door een “zeer specifieke situatie” na de volledige invasie van Oekraïne door Poetin, omdat zijn energie-intensieve industrieën afhankelijk waren van Russisch gas.”
Ik schreef in januari al dat het best is om wat voorzichtiger te worden met Amerikaanse aandelen. Niet alleen zijn Amerikaanse aandelen absurd duur gewaardeerd, maar een uitbreidende handelsoorlog kan wel eens de naald zijn die de tech-bubbel doorprikt.
Ik heb al een paar keer gewezen op het feit dat heel de Amerikaanse markt recht gehouden wordt door amper 7 aandelen: de Magnificent Seven.
Maar van die 7 hebben er inmiddels al drie het peloton moeten verlaten:
Zou het een toeval zijn dat zowel Apple als Tesla nogal afhankelijk zijn van China? Is de zwakte van deze aandelen te verklaren door de oplopende spanningen met China? Het lijkt me zeker een factor.
Zowel Microsoft, Amazon als Meta zijn maar beperkt afhankelijk van China.
Voor Nvidia is het een ander verhaal. Ondanks de export-ban van de meest krachtige AI-chips komt toch nog meer dan een vijfde van de omzet uit China.
Bovendien worden de chips geproduceerd in Taiwan.
Nvidia lijkt me erg kwetsbaar en met een marktwaarde van $2,2 biljoen is de invloed op de financiële markten niet te onderschatten. Een crash van Nvidia kan heel de markt meesleuren.
Bij Macrotrends mijden we de Amerikaanse beurs al een tijdje. De opportuniteiten liggen elders nu.
Zo hebben we diverse posities in de emerging markets: een kopermijn in Ecuador, een goudmijn in Brazilië, een zilvermijn in Mexico en een platinamijn in Zuid-Afrika.
We zijn contrarians en kopen graag wanneer anderen niet willen, durven of kunnen.
Dat is niet makkelijk. Beleggers zijn groepsdieren en kopen liever Nvidia omdat iedereen het aandeel bezit. Dat vinden ze “veilig”.
Een oliemaatschappij in Brazilië? Ben je gek!? Iedereen loopt weg van Brazilië.
Dat krijgen we een jaar geleden te horen toen we Petrobras kochten. Het aandeel noteerde tegen een fractie van de prijs van de Amerikaanse majors maar beleggers waren niet geïnteresseerd.
Wij wel. We kochten de aandelen en namen recent afscheid met 89% winst.
Groeten,
Maarten Verheyen