De Wanhoop nabij

Momenteel maken 9 landen deel uit van de BRICS en tientallen anderen staan te trappelen in de coulissen om toe te treden.

Ook Turkije, nochtans een NATO-lid, toont interesse in lidmaatschap. 

De BRICS werd lange tijd gezien als een bont allegaartje van landen waar het Westen weinig van te vrezen had gezien de grote onderlinge verschillen en visies. 

Deze landen hebben elkaar nu echter gevonden in een gemeenschappelijk doel en streven naar een nieuw financieel systeem dat niet meer steunt op de Amerikaanse dollar. 

Een groot deel van de wereldwijde handel gebeurt vandaag nog steeds in dollars en de munt fungeert als de reservemunt van de wereld. 

In mijn nieuwsbrief van 17 juni schreef ik daar het volgende over:

De VS heeft een handelstekort van meer dan $1 biljoen. 

“Wat is dit tekort?”, vraagt Poetin. “Ik denk dat iedereen begrijpt wat ik bedoel. Dit is de moderne versie van neokolonialisme.”

“Via het monopolie van de dollar consumeert de VS $1 biljoen meer dan ze produceert”, verduidelijkt hij.

Het principe is simpel. Aangezien de dollar de reservemunt van de wereld is, is er een structurele vraag naar dollars. De VS kan dollars printen naar eigen goeddunken en met die dollars producten importeren uit andere landen.

De rest van de wereld moet eerst iets produceren om dollars te verdienen, maar de VS kan ze dus gewoon printen. En dat doen ze. A volonté.

De VS krijgt met dit systeem dus jaarlijks $1 biljoen cadeau van de rest van de wereld. Maar dat was nog niet genoeg. De Amerikanen hadden ook gezien dat heel de wereld afhankelijk is van hun dollar waardoor ze deze positie konden misbruiken als een financieel wapen. 

Toen de Russen Oekraïne binnenvielen, haalde het Westen de financiële bazooka boven door Rusland uit het Swift-systeem te gooien waardoor de handel in Amerikaanse dollars nog amper mogelijk was. En tegelijkertijd werden ook de valutareserves aangeslagen waardoor $300 miljard aan reserves onbruikbaar werden. 

Het Westen wilde Rusland met één mokerslag ruïneren, maar dat draaide in de praktijk dus anders uit. 

Rusland ging steeds meer fossiele brandstoffen verkopen in het Oosten en parkeerde overschotten in goud in plaats van dollars. 

Ondertussen was natuurlijk ook de rest van de wereld gealarmeerd over het feit dat dollarreserves niets meer waard zijn tijdens een conflict met de VS. 

Deze landen gingen dus op zoek naar een alternatief en al snel ontstond het plan om een eigen valuta te creëren voor de onderlinge handel. 

Deze munt zou voor 40% bestaan uit goud en voor 60% uit de valuta’s van de BRICS-landen. 

Velen verwachten dat deze valuta officieel zal voorgesteld worden op de volgende BRICS-meeting (22-24 okt) in Rusland. 

Of die timing realistisch is, valt moeilijk te zeggen maar ik stel wel vast dat de zenuwachtigheid in het Westen flink toeneemt. 

Presidentskandidaat Trump dreigde alvast met 100% importheffingen voor landen die afstappen van de dollar. De VS lijkt de wanhoop nabij. 

Ondertussen liet Rusland nog weten dat men deze maand de goudaankopen opvoert met 700%. 

Ze beseffen maar al te goed dat de lancering van een goudgedekte valuta de goudprijs een flinke boost zal geven.