Een herhaling van 1929?

Hoe bang moeten we zijn voor een herhaling van de Grote Depressie? Een periode met sterke deflatie en liquidaties van alles wat los en vast zit om de schulden te kunnen betalen?

Zolang centrale banken bij iedere crisis het systeem overspoelen met liquiditeiten moeten we er niet al te bang voor zijn.

Een herhaling van 1929 kan alleen maar wanneer de centrale banken aan de kant gaan staan en de vrije markt hun ding laten doen. 

De gevolgen daarvan zijn kolossaal. 

Als de Fed of de ECB geen liquiditeiten injecteren, kunnen een groot deel van de schulden niet meer geïnd worden en dat betekent het faillissement van duizenden banken over heel de wereld. Spaarders verliezen hun deposito’s waardoor ze minder kunnen consumeren, de economie krimpt en bedrijven laten personeel afvloeien wegens overcapaciteit. 

De activaprijzen zullen kelderen omdat beleggers gedwongen worden om aandelen, obligaties, huizen, enz te verkopen om openstaande leningen terug te betalen. 

Wanneer de centrale banken geen geld meer printen, ontstaat er namelijk een tekort aan geld. De wereld heeft meer dan $300 biljoen aan schulden en aangezien de rente enkel betaald kan worden met nieuwe schulden, ontstaat er een tekort aan geld. 

De overheid kan niet langer een beroep doen op de centrale banken en moet zich voor 100% financieren via de vrije markt. Aangezien er een acuut tekort aan geld is ontstaan, kan de overheid niet voldoende geld meer lenen om de eigen werking te financieren. 

De overheid moet minstens de helft besparen op gezondheidszorg, uitkeringen, defensie, … .

De VS gaf vorige maand $688 miljard uit terwijl de inkomsten op $307 miljard bleven steken. 

En aangezien bestaande schulden terugbetaald worden door nieuwe schulden aan te gaan, zullen de meeste overheden afstevenen op een faillissement.

Dit is een notendop wat er zal gebeuren wanneer centrale banken aan de kant gaan staan.

Wie denkt er dat dit een realistisch scenario is?

Ik in ieder geval niet. 

Centrale banken hebben iedere crisis sinds de crash van 1987 opgelost door steeds meer geld in het systeem te pompen en ik zie geen enkele aanwijzing dat men op het punt staat om deze strategie op te geven. 

Nee, het is eerder omgekeerd. 

De inflatie ligt nog steeds een stuk boven de 2% en de beurzen noteren dicht tegen de all-time highs, maar Powell vindt het tijd om de rente te verlagen. 

In plaats van op tijd de punchbowl weg te nemen, giet Powell er nog een flinke scheut vodka bij. 

Dus nee, voor een nieuwe grote depressie moeten we niet vrezen zolang centrale banken op de dansvloer staan.

Dit is natuurlijk ook waarom de goudprijs een nieuwe all-time high realiseerde en zilver weer met het nodige momentum boven de $30 komt piepen.