Goud geruisloos naar een record

2024 is al een sterk jaar geweest, zowel voor goud als voor zilver. Maar wat kunnen we nog verwachten nu het laatste kwartaal al nadert?


Niemand kan de financiële markten op korte termijn met zekerheid voorspellen (wij ook niet). Toch maken we een inschatting: wat is het meest waarschijnlijke scenario voor de komende maanden?

Straks krijgen we meer dan waarschijnlijk de eerste van een reeks renteverlagingen van de FED in de VS. Dit zou in theorie positief moeten zijn voor zowel goud als zilver.

Verder denken we dat Maarten Verheyen’s artikel van 14 september de situatie goed beschrijft (lees dat artikel hier).

We verwachten in oktober geen grotere kans op een beurscrash dan op andere momenten. Mocht er toch een flinke terugval zijn, dan verwachten we dat centrale banken snel zullen ingrijpen en redelijk massaal liquiditeiten in de markt zullen pompen.

In zo’n scenario zouden de edelmetalen kunnen profiteren van een perfecte storm, waarbij de waarde snel kan stijgen door de massale geldinjecties en toenemende onzekerheid op de markten.

Goud heeft natuurlijk geen crash elders nodig om te schitteren: De afgelopen dagen is de goudprijs al naar boven uitgebroken en we bereikten meteen een nieuw absoluut record, zowel in euro als dollar.

Toch blijft het opvallend stil rond deze “all-time high”, hier staan we eerlijk gezegd toch een beetje van te kijken…

Stierenmarkten eindigen niet zonder grote euforie onder beleggers. De huidige onverschilligheid suggereert dat goud nog een lange weg te gaan heeft!

Het lijkt er dan ook op dat de pauze die edelmetalen sinds mei hebben ingelast, nu ten einde is gekomen. Het marktsentiment was in ieder geval voldoende afgekoeld. Misschien zien we straks na de FED beslissing even wat meer volatiliteit, maar wij kijken iets verder:

Doel voor de goudprijs

Ons volgende doel ligt op $3.000 per ounce, ongeveer 15% boven de huidige koers. Dit is geen einddoel, maar we zijn altijd benieuwd hoe de goudprijs een nieuw duizendtal doorbreekt.

Het lijkt ambitieus om dit jaar nog $3.000 te bereiken, maar er zijn voldoende factoren die dat mogelijk maken.

Hoe dan ook, fysiek goud blijft een solide langetermijninvestering, en de trend is duidelijk UP!

Zilver: tijdelijk groter potentieel?

Een stijging van de goudprijs kan ook en zelfs vooral goed uitpakken voor zilver.

We denken dan aan een vergelijkbare situatie als in het voorjaar, waarbij de goud/zilver-ratio mogelijk weer daalt naar de niveaus van eerder dit jaar.

grafiek: goud/zilver ratio, daggrafiek, bron: goud999safe.com

Zoals je op de grafiek kan zien, bereikte de goud/zilver-ratio 72,6 tijdens de rally in mei.

Een dalende ratio betekent dat zilver terrein wint ten opzichte van goud. Wij zien die ratio dus graag dalen!

Als de goud/zilver ratio nu opnieuw richting 70 gaat, en goud $3.000 aantikt (stijging van 15%), dan betekent dat effectief een prijsstijging van meer dan 40% voor zilver!

Dit is geen zekerheid, maar ook zeker geen overdreven voorspelling. Fundamenteel zijn er immers redenen te over waarom zilver eigenlijk vandaag al een hogere prijs verdient. Bovendien hebben we dit jaar nog allemaal gezien dat het bij zilver soms snel kan gaan!

Wil je profiteren van deze kans?

De makkelijkste en meest efficiënte manier om uw positie in zowel goud als zilver op te bouwen, is natuurlijk via uw goud999safe account!