Heeft de markt palladium fout ingeschat?

In ons artikel van december vorig jaar schreven wij dat we “palladium zeker niet meer zouden shorten“. Destijds hadden veel beleggers dat wél gedaan, waardoor er een netto shortpositie van meer dan een miljoen ounces palladium openstond.

Tijd dus om opnieuw naar de palladium markt te kijken!

De prijs van palladium noteert in september 2024 bijna 70% onder de piek van maart 2022, dat was in december vorig jaar eigenlijk ook al zo. 

Net zoals bij platina is de productie uit mijnbouw momenteel duidelijk niet meer winstgevend. Maar in tegenstelling tot platina, is het voor palladium minder duidelijk hoe vraag en aanbod zich zullen verhouden in de toekomst.

In 2024 voorspelt Metals Focus nu een aanzienlijk fysiek tekort van meer dan 1,1 miljoen ounces palladium.
Aan de aanbodzijde zien we bovendien klappen, zoals de beslissing van Sibanye-Stillwater om de productie in hun Montana-mijn te halveren, wat jaarlijks 150 koz minder palladium oplevert.

Sinds augustus zien we ook weer een rally in de palladiumprijs, voornamelijk ingegeven door beleggers die hun shortposities sluiten. Deze rally bracht palladium voor het eerst sinds juli weer boven de $1.000, met sterke technische signalen die de prijs ondersteunden.

De toekomst van palladium: welk marktevenwicht?

Hoewel Metals Focus op een verwacht overschot op de lange termijn wijst, door de opkomst van elektrische voertuigen, laten recente ontwikkelingen in de auto-industrie een ander beeld zien. 

Steeds meer autoproducenten beginnen te rebelleren tegen de opgelegde volledige elektrificatie van het wagenpark, vooral doordat consumenten veel minder enthousiast zijn over elektrische voertuigen dan aanvankelijk werd gehoopt.

In plaats daarvan groeit de interesse in hybride voertuigen – en juist deze auto’s gebruiken nog steeds palladium in hun katalysatoren. Tenzij we volledig richting een totalitaire maatschappij gaan waarin de “grote leiders” ons effectief dwingen om over te schakelen naar volledige elektrificatie, lijkt de weg naar hybride technologie realistischer en duurzamer op korte en middellange termijn.

De markt houdt vandaag geen rekening met dat (logische) scenario.

Dit betekent dat de langetermijnverwachting van een overschot aan palladium misschien toch niet zo zeker is. De vraag naar palladium kan veel langer hoog blijven, vooral als de verschuiving naar elektrische voertuigen trager verloopt dan verwacht.

Wat betekent dit voor beleggers?

Onze analyses van het afgelopen jaar in de PGM-sector hebben zich voornamelijk gericht op platina, omdat daar een duidelijk toekomstig tekort in de markt is. Maar ook palladium hoeven we zeker nog niet af te schrijven!

Een eerste positie innemen in palladium, 70% onder de top koersen, kan makkelijk via www.goud999safe.com