De goudprijs breekt record na record, maar als je de media volgt, lijkt niemand echt te begrijpen waarom de prijs zo sterk is gestegen.
Vorige week lazen we zelfs een artikel waarin werd beweerd dat goud wellicht nog kan stijgen, maar “zeker niet meer kan verdubbelen in prijs.”
Nu willen we niet te hard oordelen over de mainstream media – de wereld is al gepolariseerd genoeg…
En natuurlijk verwachten we ook niet dat het grote publiek op tijd in goud zal stappen. Goud wordt pas echt populair ná het ‘Eindspel’, wanneer de herwaardering heeft plaatsgevonden.
Van econoom Geert Noels hebben we altijd onthouden: “Pas als je 10.000 uur hebt gefocust op één onderwerp, mag je jezelf een expert noemen.”
Misschien mogen wij op basis daarvan inmiddels toch ook iets over goud zeggen…
Het betekent niet dat wij de waarheid in pacht hebben, maar onze kijk op de financiële wereld en de edelmetaalmarkten verklaarde de gebeurtenissen van de afgelopen jaren veel beter dan wat je in de media zag en las.
De fysieke goudmarkt wordt vandaag meer beïnvloed door oplopende schulden en veranderingen in het internationale monetaire systeem (denk aan de petrodollar en BRICS-landen) dan door reële rente, inflatiecijfers, de beurs of nog iets anders.
Dus, hoe goedkoop is goud nog?
Laten we daarvoor teruggaan naar één cruciaal moment in de afgelopen 100 jaar: januari 1980.
Toen stond het Internationale Monetaire en Financiële Systeem (IMFS) onder flinke druk, en de goudprijs weerspiegelde deze onzekerheid.
In 1980 was er geen alternatief voor de Amerikaanse dollar, wat het systeem uiteindelijk nog redde. Vandaag zijn er echter steeds meer alternatieven voor de dollar.
Hoe stond het met de waardering van goud in 1980?
De prijs was even $830 per ounce, maar wat betekende dat qua waarde?
De waarde van de Amerikaanse goudvoorraad (8.133 ton) vertegenwoordigde bijna 140% van de basisgeldhoeveelheid (monetary base).
Diezelfde waardering was goed voor 15% van de ruime geldhoeveelheid (M3).
Ook kon 25% van de Amerikaanse overheidsschuld worden gedekt door de waarde van de Amerikaanse goudvoorraad.
Fast forward naar 2024:
De Amerikaanse goudvoorraad is nog altijd 8.133 ton, net zo groot als in 1980. Maar de geldhoeveelheid en overheidsschuld zijn drastisch veranderd.
Vandaag vertegenwoordigt de actuele waarde van de Amerikaanse goudvoorraad nog slechts 12,8% van de “monetary base”.
De ruime geldhoeveelheid M3 wordt tegenwoordig gewoon niet meer gerapporteerd door de FED. Handig voor hen…
Nog slechts 2% van de overheidsschuld wordt gedekt door de waarde van het Amerikaanse goud.
De goudprijs in 1980 was fors, maar als het financiële systeem toen echt afscheid had genomen van de dollar, was dat zelfs niet het eindstation geweest qua waardering.
Om de goudwaardering uit 1980 opnieuw te evenaren, hebben we nog een hele weg te gaan:
Tegenover de geldhoeveelheid zou goud dan nog maal 11 moeten in prijs.
In vergelijking met de overheidsschulden zelfs maal 12,6.
Dat is natuurlijk allemaal gerekend zonder dat er vanaf nu nog 1 dollar geprint wordt en/of extra schuld wordt opgenomen.
Conclusie:
Goud als monetair instrument staat vandaag eigenlijk nog nergens…
Als fysiek goud écht wordt geherwaardeerd, zijn de mogelijkheden enorm. En zelfs een relatief bescheiden weging van 10% fysiek goud in uw totale vermogen, kan op termijn een bepalende invloed hebben!
Via goud999safe koopt u eenvoudig en het meest flexibel fysiek goud. Goud aankopen om zelf te bewaren kan via www.goud999.com!
Tot binnenkort!
Het goud999 team
P.S. Wil u weten waarom de goudprijs in de jaren 1970 aan haar klim begon?
In de zomer van 2021, schreven we dit artikel over het sluiten van het “goudvenster” door Richard Nixon in 1971. Het sluit perfect aan bij ons verhaal van vandaag.