Sentiment volgt prijs.
Beleggers worden euforisch bij stijgende koersen en depressief bij dalende koersen.
Euforie hebben we in de zilvermarkt nog niet gezien in ieder geval. We beklimmen de wall of worry.
Zilver noteerde minder dan $21 in oktober 2023, steeg vervolgens naar $35 en inmiddels zitten we alweer onder de $30.
Bij Goud999 vertellen ze mij dat klanten al twee dagen aan de verkoopzijde staan. Dat is toch eerder uitzonderlijk.
Iemand die edelmetaal koopt omdat er geen vertrouwen meer is in fiatgeld is gewoonlijk niet snel te overtuigen om dat edelmetaal weer in te ruilen voor euro’s.
Nochtans kan niemand verrast zijn over de huidige correctie. Dit valt perfect binnen de Fibonacci-retracements. In een bull-market is het maar normaal dat correcties volgen op stijgingen en 50% tot 60% van de eerdere vooruitgang weer uitvegen. Dat is wat hier gebeurt.
Of het moet zijn dat beleggers edelmetalen verkopen om bitcoin te kopen?
De Ishares Bitcoin Trust ETF werd in januari gelanceerd en heeft inmiddels $30 miljard onder beheer. Bitcoin-ETF’s hebben gezamenlijk $84 miljard aan activa.
We kunnen niet zeggen dat de interesse voor bitcoin niet op z’n minst een beetje van de glans van de edelmetalen wegneemt.
En ergens vermoed ik dat het ook wel de bedoeling is. Overheden leggen bitcoin weinig in de weg. Dat is raar genoeg. Bitcoin is namelijk een parallel financieel systeem dat de positie van centrale banken, overheden en valuta’s bedreigt.
Bitcoin is echter de ideale bliksemafleider voor de goudmarkt. Men probeert namelijk al jaren de goudprijs te onderdrukken en het geld dat naar bitcoin vloeit, blijft alvast weg van goud. Zo bekeken is bitcoin eerder een bondgenoot geworden.
De $84 miljard die stroomde richting de bitcoin-ETF’s maken wel degelijk een verschil. Daar ga ik niet flauw over doen.
De jaarlijkse zilverproductie heeft een waarde van ongeveer $30 miljard, waarvan ruwweg $6 miljard door beleggers wordt opgekocht. Wees maar zeker dat $84 miljard hier een serieuze impact zou hebben.
Hou ik hier nu een pleidooi om bitcoin te kopen? Allerminst.
De wereldwijde centrale banken kopen namelijk al een tijdje enorme hoeveelheden goud omdat ze zich voorbereiden op een reset van het systeem.
Goud. Geen bitcoin.
Ik zie vanuit de centrale banken weinig interesse voor bitcoin en zolang dat het geval is, focus ik mij toch vooral op de edelmetalen.
groeten,
Maarten Verheyen