Op weg naar peak gold?

De output van goud afkomstig uit bestaande mijnen bereikte in 2015 een nieuw hoogtepunt, op basis van analyses van experts in de sector. Het ziet er echter naar uit dat er in 2016 een terugval komt van die productie.

De wereldwijde output van goudmijnen steeg in de eerste 9 maanden van vorig jaar met ongeveer 1,6% gestegen, volgens Thomson Reuters GFMS. Dat blijkt althans uit hun derdekwartaalrapport. Hierdoor was er in 2015 een geschatte output van zowat 3 155 ton goud.

Op die manier wordt 2015 het zevende opeenvolgende jaar waarin er een record werd gevestigd.

okok

Een meer overzichtelijke voorstelling van de wereldwijde goudoutput sinds 1990 ziet u op de bovenstaande grafiek.

Met een toename van amper 0,7% in vergelijking met 2015 zou de voorspelde output van 2015 de traagste stijging van de output zijn sinds de daling in 2008. Dat staat in schril contrast met het groeipercentage van 2,5% per jaar dat de afgelopen tien jaar werd gerealiseerd.

Door dalende grades (het percentage goud in ertsen), een gebrek aan nieuwe grote ontdekkingen, de bouw van heel veel mijnen die vertraging oploopt, ziet het er op de middellange tot lange termijn goed uit voor de ontwikkeling van de goudprijzen, zegt Ross Strachan, een specialist van Thomson Reuters GFMS.

Ook verschillende grote bazen van mijnbouwbedrijven verwachten dat de wereldwijde goudoutput dit jaar zal afnemen, dankzij hun dalende investeringen in exploratie en ontwikkeling. Dat is geen verrassing, want de goudprijs is ongeveer 40% gedaald vanaf zijn hoogtepunt.

Verschillende consultants schatten dan ook dat in de volledige mijnbouwindustrie, dus niet alleen goud, de totale kapitaaluitgaven met maar liefst 30% zijn gedaald in vergelijking met het hoogtepunt van 2012.

Terwijl de dalende goudprijzen nieuwe investeringen in de koelkast stoppen, zorgt ervoor dat de verzwakking van de munten (tegenover de USD) waarmee heel wat producenten werken, naast de gecrashte olieprijzen, ervoor zorgt dat de inputkosten van de mijnen, zoals energie, brandstof en arbeidskracht, fors gedaald zijn.

Zo zijn goudmijnen die produceren in zwakke munten zoals de Zuid-Afrikaanse rand al fors gestegen.

Dus stilaan zorgt de afname van de goudproductie volgens de klassieke economische wetten voor een ondersteuning van de prijs. Zijn we dan toch op weg naar peak gold? Zover zijn we nog niet, maar het legt wel een welgekomen bodem onder de prijzen.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]