Kazachstan trekt goudreserves fors op

Een van de sterkste drivers achter de goudprijs in de periode 2000-2010 is het aanhoudende koopgedrag geweest van centrale banken, met name dan in het Oosten. Terwijl de centrale banken in het Westen over het algemeen weinig interesse hebben om nog grote goudreserves aan te houden, is dat in landen als China, Rusland en het Midden-Oosten wel even anders. Deze centrale banken hebben vaak enorme dollarreserves opgebouwd door de jaren heen, en willen die diversifiëren.

Ook een op het eerste gezicht onbetekenend land zoals Kazachstan heeft zijn goudreserves nog maar eens opgetrokken in december. De goudposities van het land zijn in 2015 met maar liefst 16% gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit betrouwbare cijfers afkomstig van het IMF.

Kazachstan verhoogde zijn goudvoorraad naar 7,13 miljoen ounce in december in vergelijking met 7,03 miljoen ounce in november en 6,17 miljoen een jaar eerder. Het land verhoogde de goudreserves al voor de 39e (!) maand op rij.

Dat staat in schril contrast met een land zoals Canada, dat vorige maand de goudposities met meer dan 54.000 terugschroefde. Het land heeft amper 96.000 ounce in bezit.

Blijkbaar hebben een aantal landen, die niet voor de hand liggen, vorig jaar duchtig geprofiteerd van de daling van de goudprijzen. Ook een aantal strategen denken dat de centrale banken krachtige kopers zijn op de markten, en dat ze netto toevoegen aan hun posities. Het minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse dollar wordt vaak als belangrijk argument vernoemd.

In onze contreien gaan particulieren in feite dezelfde redenering volgen als centrale banken: ze willen hun valuta diversifiëren, weg van de euro. Ze willen immers een liquide middel aanhouden dat niet samenhangt met papiergeld. In die zin is goud een perfect middel om deze risico’s af te blokken. Op die manier kan je je eigen centrale bankier spelen…

We zien trouwens dat in traditioneel ‘goudgezinde’ landen zoals Duitsland en Oostenrijk de vraag naar goud weer fors aan het toenemen is, maar daarover lees je weinig in onze traditionele media.

Je kan er echter gif op innemen dat elke voorzichtige belegger nu zijn voorzorgen aan het nemen is en een bezoekje aan de goudwinkel brengt. En volledig terecht!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]